16.10.2008. / 08:47

 

Financijski stručnjaci o Hrvatskoj

'Bankarskom sustavu ne prijeti nikakva kriza'

Po mišljenju bankara i financijskih stručnjaka, malo poduzetništvo i stanogradnja bi trebali ići bez zastoja, no usporavanje gospodarskog rasta najviše će se manifestirati kroz financije s kojima građani raspolažu.

Hrvatska će imati dovoljno kapitala za umjeren gospodarski rast, bankarskom sustavu ne prijeti nikakva kriza, a neće biti ni znatnijeg povećanja kamatnih stopa, zaključak je većine govornika koji su sudjelovali u diskusiji Večernjeg lista o posljedicama globalne financijske krize na domaće tržište.

Ministar financija Ivan Šuker, jučer je po državnom usvajanju novih financijskih mjera ustvrdio kako se radi o preventnivnim zahvatima, a ne gašenju krize.  Ovaj su stav argumentima koji ukazuju na razliku između događaja sa krizom pogođenim zemljama i Hrvatskom, dokazivali i Božo Prka, čelni čovjek Erste banke Petar Radaković, guvernera HNB-a Željka Rohatinski i drugi.

Prema Prki, Hrvatska je tri do pet puta manje zaduženi nego neke zapadnoeuropske banke, a Luković je istaknuo kako Crobex nema gotovo nikakve veze sa sigurnošću banaka. “Volatilnost burze nema izravnih posljedica na poslovanje ključnih domaćih banaka i nepovjerenje koje se pojavilo iracionalno je”, naglasio je Franjo Luković.

Također, stvoren je konsenzus oko pitanja gospodarskog rasta Hrvatske, koji će se zbog globalne ekonomske krize usporiti, jer su zemlje trgovinski partneri pod efektom stanja na tržištu. Prema njima, malo poduzetništvo i stanogradnja bi trebali ići bez zastoja, no usporavanje gospodarskog rasta najviše će se manifestirati kroz financije s kojima građani raspolažu.

Ministar Šuker poručio je kako su male šanse da država zaštiti uloge građana u investicijske fondove, jer 'to nije učinila niti jedna država'. Božo Prka kazao je kako su na burzama trenutačno aktivni špekulanti,  'koji guraju tržište ne bi li ga ogoljeli do kosti kako bi sami zaradili tristo posto kad se novac koji stoji u prikrajku vrati nazad'.

Rohatinski je pak istaknuo kako je burza neminovno napravila štetu, koja utječe na sve ostale. Prosječnog građana, poručuje Rohatinski, ne zanima tehnički dio krize već se sve podrazumijeva da mali čovjek sve stavlja u isti koš zbog čega je HNB odmrznuo dio bankarskih pričuva.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika