16.10.2008. / 08:55

Autor: Ivana Stipić-Lah

Kabul report

Zbog loših tableta baby boom u Afganistanu

Ivana Stipić - Lah, hrvatska novinarka koja živi i radi u Afganistanu u seriji blogova na Nacional.hr-u piše o životu u Kabulu, glavnom gradu te udaljene zemlje

Kada se uhvatim jedne teme teško mi je odustati. Čini mi se kao da jedni naslute što pričaju drugi, pa me onda sa svih strana obasipaju sličnim temama. Naime, i Faridova žena je trudna. Iz nekog, meni još neshvatljivog razloga, Farid je odlučio sa mnom podijeliti detalje.

Bio je dan prije Bajrama. Zbog toga je misterija posta još uvijek bila jedna od glavnih tema. Zanimalo me je kada djeca počinju postiti. Od kolegice Hazare sam čula da djevojčice počinju postiti sa 9, a dječaci sa 16 godina. Htjela sam provjeriti tu činjenicu, pa sam priupitala i Farida za mišljenje.

Zbog uvijek prisutne jezične barijere Farid je pogrešno protumačio pitanje. Počeo je pričati o braku. Rekao mi je da se curice ne smiju udavati prije nego što napune četrnaest godina. Dok je za dečke donja granica šesnaest godina.

Pokušala sam mu objasniti da to nije ono što me zanima, ali on je nastavio: "Doktori ne preporučuju brakove tako mladih ljudi. Onda su djeca slaba, a i majke često umiru na porođaju ako su premlade."

"Dobro, dobro, ali mene zanima o postu," prekinula sam ga ja. Nije se obazirao, nego je nastavio bračnu priču: "Ja sam imao 25 a žena 22 kada smo se vjenčali. Zato su naša djeca jaka i zdrava, a žena može puno rađati."

"Tako je," složila sam se ja, "ali kada počinjete postiti? U kojoj godini?". Insistirala sam na odgovoru, ali Farida to nije zbunilo nego mi je za svoju gornju tvrdnju ponudio dokaz: "Eto, ja cu za dva mjeseca opet postati otac. Žena mi nosi blizance"

Konačno me to navelo da odustanem od svojih pitanja i pažljivo slušam.

Farid je otac jedne petnaestogodišnje curice i dva para blizanaca. Uvijek po djevojčica i dječak, i to usprkos genetici. Ni u Faridovoj ni u obitelji njegove žene nikad nije bilo blizanaca!

Kada su se supruga i on vjenčali odlučili su da neće imati vise od troje djece. Blizanci su poremetili stvar. Nakon drugog para blizanaca, doktor je ženi dao kontracepcijske pilule. Bez obzira na savjesno uzimanje pilula opet je zatrudnjela "Glupi doktor joj je dao tablete kojima je prošao rok trajanja," ljutio se Farid."Da sam znao, mi bi se samo, ma znaš - dodirivali."

Riječ "touch" popratio je stidljivo dodirivanjem dva kažiprsta, koja je zatim protrljao jedan uz drugi. "Da sam znao da tablete ne rade, uzeo bih, znaš," poslije kratke pauze je dodao: "kondom".

Bila sam jos uvijek u šoku, ali sam se trudila da se to ne primijeti. O takvim se stvarima ne razgovara sa ženama. O takvim se stvarima ne razgovara ni sa vlastitom ženom. Došlo mi je da ga na to upozorim iz poštovanja prema njihovoj tradiciji, ali radoznalost je bila veća

Ono što me je interesiralo više od zaštite koju Farid i žena provode je treći par blizanaca koji Faridova žena nosi. I to opet dječaka i curicu. Farid je i za to imao objašnjenje: "Doktor je rekao mojoj ženi da ja imam snažnu, ma znaš", opet pauza, "musku vodu".

Počeo je poricati kako je to i zbog toga što je on dovoljno star, te da mladi i neiskusni supruzi ne mogu praviti blizance. Dokaz za to je i njegova prva kćerka. Jedina koja nije dosla u paru.

Pokušala sam mu objasniti da je zapravo žena ta koja "pravi" blizance. Nije popustio. "Ma znam da žena ima, hm, dvoja vrata, ali doktor kaže da je to do muške vode".

Tada je za primjer naveo svog mlađeg brata Salima i njegovu šesnaestogodišnju ženu, koji su jedva iznijeli jedno dijete.

Nakon toga nam je postalo malo neugodno, te smo razgovor obustavili kao po dogovoru. U svakom slučaju prinove stižu za dva mjeseca. Ukoliko želite blizance, a ne uspijeva vam, javite se.

Vezane vijesti

Crk'o agregat

Jutros sam htjela pisati o zimskim radostima koje svakog stanovnika Afganistana neizbježno čekaju, prije ili kasnije, ovisno o mjestu boravka ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika