16.10.2008. / 09:28

Autor: Hrvoje Šimičević

Posljednja TV debata

Sučeljavanje Obame i McCaina bez pobjednika

U TV debati, koja je održana na sveučilištu Hofstra u New Yorku, dominirale su aktualne teme poput ekonomske krize u SAD-u, energetske politike koju provodi aktualna vlast, pitanja oporezivanja i slično

Posljednja debata uoči predsjedničkih izbora između republikanskog kandidata Johna McCaina i njegovog suparnika, demokrata Baracka Obame, završila je bez da se može kazati kako je neki od rečenih političara odnio veću prednost u verbalnom nadmetanju, prenose američki mediji. U TV debati, koja je održana na sveučilištu Hofstra u New Yorku, dominirale su aktualne teme poput ekonomske krize u SAD-u, energetske politike koju provodi aktualna vlast, pitanja oporezivanja i slično.

Republikanski senator John McCain i ovaj je put agresivno nastupio, ali bez nekog konkretnijeg preokreta dosadašnje izborne dinamike, složni su politički analitičari koji su pratili sučeljavanje političara. Kao jedna od dominantnijih tema u debati, očekivano se nametnula globalna financijska kriza, koja se proširila iz SAD-a na druge dijelove svijeta. Oba kandidata složila su se po pitanju nedavnog 'presedanskog' državnog intervencionizma, ali su također istaknuli kako vladinih 700 milijardi dolara za sanaciju financijskog sektora nije dovoljno. Za McCaina, Barack Obama i dalje konstantno promovira klasni rat, a to se prema 72-godišnjem republikancu najviše vidi u tezama o povećanju poreza koji bi dovelo do "preraspodjele bogatstva".

Obama je to demantirao te ustvrdio kako se radi o planu ili planovima koji podrazumijevaju smanjenje poreza za 95 posto Amerikanaca. Obama je i dalje nastavio uspoređivati McCainovu kandidaturu i politiku sa onom aktualnog predsjednika Georga Busha, a McCain mu je kazao kako on nije predsjednik Bush. "Ako ste se željeli kandidirati protiv njega, trebali ste to učiniti prije četiri godine". Dvojica kandidata, također su se sporila oko ključnih elemenata ekonomske, fiskalne i energetske politike, te oko planova za reformu američkog zdravstvenog i obrazovnog sustava. Kandidati su se međusobno sukobili oko vođenja negativne kampanje. Obojica su mišljenja kako se iz suprostavljenih tabora vode kampanje negativnog katraktera.

Vaughn Ververs, politički analitičar TV mreže CBS, ustvrdila je kako je McCain balansirao između energičnog i na momente emocionalnog nastupa. "McCain je možda 'zaljuljao čamac', no ističe mu vrijeme za osvajanje terena", kazala je Veves. S druge strane, prema analitičaru CBS-a, Obama je tijekom cijele debate uspio ostati usredotočen, te je sa svojim solidnim nastupom vjerojatno spriječio bilo kakve veće dobitke za republikanca. Prema CNN-ovoj kontrolnoj skupini neodlučnih birača, 58 posto je ocijenilo da je pobjednik TV debate Obama, a 31 posto McCain.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika