16.10.2008. / 12:27

Autor: Hrvoje Šimičević

Prva presuda u slučaju Index

Studentu šest mjeseci uvjetne kazne

Markota neće ići u zatvor, ukoliko spomenuto djelo ne ponovi u iduće dvije godine

Hrvoje Markota, 24-godišnji student zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, danas je na Županijskom sudu zbog davanja mita nepravomoćno osuđen uvjetno na šest mjeseci uz rok kušnje od dvije godine. Time je Markota prvi osuđenik iz slučaja "Index", a sutkinja Vanda Senta donijela je presudu nakon što je student priznao da je platio ispit i nakon što je s USKOK-om postigao nagodbu o kazni.

Prema optužnici, Markota je u lipnju 2003. godine kupio ocjenu iz ispita Počela ekonomije i matematike za 2 tisuće eura. Posrednik mu je bio Milan Ćevid. Preko Ćevida, Markota je kod profesora Ivice Prge uspio dobiti prolaznu ocjenu iz predmeta Financija za iznos između 500 i 1200 eura.

Riječ je o skraćenom pravosudnom postupku koji će se primjenjivati i na drugim osuđenicima, većinom studentima koji su priznali davanje mita. Naime, ovakav postupak omogućuje da donese presudu ako su osumnjičenici iznijeli obranu te ako su izvedeni svi predloženi dokazi tužiteljstva i obrane.

USKOK je do sada Istražnom sudu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražne zahtjeve protiv ukupno 67 osoba sa Ekonomskog fakultetu i Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, zbog sumnje da su prekršili zakon. Markota neće ići u zatvor, ukoliko spomenuto djelo ne ponovi u iduće dvije godine.

Vezane vijesti

USKOK širi istragu u slučaju "Index": Nova tri istražna zahtjeva protiv 33...

USKOK širi istragu u slučaju "Index": Nova tri istražna zahtjeva protiv 33 osobe

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio još tri istražna zahtjeva protiv ukupno 33 osobe u slučaju korupcije na Prometnom fakultetu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika