16.10.2008. / 16:15

Autor: Petra Horvat

Suđenje generalima

Ognjenović: 'Hrvatski su vojnici ubijali i nakon Oluje'

'Hrvatski su vojnici, nakon vojne akcije Oluja, ubili dvojicu mojih suseljana, mene ozlijedili, pljačkali i spalili desetak kuća', tvrdi svjedok tužiteljstva

Srpski povratnik iz Kaknja Mirko Ognjenović, novi svjedok tužiteljstva na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, danas je pred Haaškim sudom putem video veze svjedočio da su hrvatski vojnici, nakon vojne akcije Oluja, ubili dvojicu njegovih suseljana, njega ozlijedili, pljačkali i spalili desetak kuća. Svjedoku je odobreno davanje iskaza putem video veze jer je sud procijenio da bi zbog njegove poodmakle dobi put u Den Haag bio preopasan za njegovo zdravlje. Osamdesetsedmogodišnji Ognjenović je u vrijeme Pluje živio u Kaknju, općina Kistanje, odakle je izbjegao u rujnu 1995., a vratio se 1997. godine.

"Hrvatska vojska je u moje selo ušla 5. kolovoza 1995., te je odmah po dolasku zapalila nekoliko stogova sijena i najmanje jednu kuću", kazao je srpski povratnik i dodao da su iz Kaknja u međuvremenu pobjegli gotovo svi stanovnici, odnosno da je ostalo tek devet starijih osoba, tri žene i šest muškaraca. Prema tvrdnjama svjedoka, u njegovu su kuću 8. kolovoza došl dvije osobe u vojnim odorama, od kojih je jedna držala pušku uperenu u njega, a druga mu je spalila sijeno, a potom i garažu. "Rekli su mi da mi oni neće ništa, ali su pitali zašto sam ostao i poručili mi da odem, jer će doći drugi koji neće biti tako ljubazni", kazao je Ognjenović koji je procijenio da su poslije zapalili još neke kuće, ukupno desetak njih.

Svjedok tužiteljstva tvrdi i da su deset dana poslije u njegovo dvorište ušla dvojica naoružanih vojnika u odorama, te da su glsno tražili, kako su rekli, "Onih devetoro koji su ostali". "Izašao sam iz kuće i vidio dvojicu vojnika, a jedan me je zatim udario po glavi, no ne znam čime", rekao je i dodao da se od siline udarca onesvijestio. Nakon što se probudio otišao je kod suseljana, tvrdi Ognjenović, i zajedno su primijetili tijela dvojice ubijenih suseljana, od kojih je jedan imao 75, a drugi 67 godina. "Danima nakon toga u selu sam bio praktički sam i svjedočio sam pljački kuća koje vojnici nisu činili u većim skupinama nego jedan po jedan ili dvojica", rekao je svjedok tužiteljstva  koji je 28. kolovoza napustio Kakanj, a 15. rujna i područje krajine. U selo se vratio 1997. godine.
Tužitelj je Ognjenovića pitao je li mu itko od predstavnika hrvatskih vlasti, vojske ili policije ikad pristupio da se raspita o ubojstvu dvojice suseljana, a Ognjenović je rekao da do danas to nitko nije učinio.

Tijekom protuispitivanja, Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić je pitao ognjenovića da li se sjeća kako je istražiteljima ICTY-ja rekao da su stanovnici iz Kaknja otišli ne samo zbog granatiranja, već zato što im je netko to preporučio. "Nekakav odbor iz mojeg sela rekao je da treba otići u brda, u šumu, a ne znam zašto. Rekli su ljudima da će im dati gorivo da mogu otići, ali ga nikad nisu dali", rekao je Ognjenović koji se sjeća imena samo jedne osobe iz tog odbora. "Svaki sam dan slušao radio i čuo Tuđmanovu izjavu da oni koji nisu ništa krivi ne trebaju nikamo ići", objasnio je Ognjenović razloge svog ostanka u selu.

Odvjetnik Mišetić je potom pročitao izvatke iz izvješća promatrača UN-a koji su 27. kolovoza došli u Kakanj i zabilježili kako je većina kuća netaknuta, kako im je Mirko Ognjenović pokazao mrtva tijela dvojice muškaraca u dvorištu kućnog broja 45 i kako je rekao da su njegovu kuću 16. kolovoza zapalila dva Srbina. Ognjenović tvrdi kako to nikada nije rekao, kako su hrvatski vojnici u danima nakon Oluje zapalili desetak kuća, a nakon njegovog odlaska gotovo polovicu svih kuća. Također, tvrdi da su njegovu kuću također zapalili hrvatski vojnici, 8. ili 9. kolovoza. "Sigurno nisam rekao da su je zapalili Srbi", naglasio je Ognjenović.

Odvjetnik Mišetić je svjedoku tužiteljstva zatim pokazao i izjavu rajka Gajice, jednog od šestorice muškaraca koji su ostali u Kaknju i osobe koja je Ognjenoviću pomogla nakon što su ga onesvijestili vojnici, koji je haaškim tužiteljima rekao kako je hrvatska vojska, nakon ulaska u selo 5. kolovoza, zapalila samo jedan stog sijena, možda kako bi signalizirali do kamo su stigli, te da nisu pretraživali kuće i nikome nisu prijetili. Ognjenović je ponovio kako je osim stoga sijena zapaljena makar jedna kuća u selu.

Mišetić ga je također pitao o Danici Šarić, čije je tijelo 10. kolovoza 1995. zajedno s preostalim suseljanima izvukao iz bunara, a Ognjenović je rekao kako se ona vjerojatno bacila sama, jer "je bila stara cura i jako bojažljiva". "Rekla je da će se radije ubiti nego da joj vojska nešto napravi, a nije bila sasvim psihički stabilna", zaključio je.

Suđenje trojici hrvatskih generala nastavlja se u srijedu, 29. listopada.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika