16.10.2008. / 17:16

Autor: Petra Horvat

Slučaj Riječke banke

Tužiteljstvo traži ukidanje presude i ponovno suđenje

Ukoliko presuda bude ukinuta i vraćena na početak, Nodilo ostaje iza rešetaka

Vrhovni sud je danas raspravljao o slučaju Riječke banke i nepravomoćne presude kojom je na šest i pol godina osuđen glavni diler banke Eduard Nodilo, a ostalih petero optuženih oslobođeno. Vrhovni suci moraju odlučiti o žalbama tužiteljstva i obrane. Tužiteljstvo traži ukidanje cijele presude i ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem riječkog Županijskog suda. Nodilo se žalio na oslobađajući dio presude, dok su ostali oslobođeni optuženici predlažu da se odbije žalba tužiteljstva.

Sjednica je djelomično bila javna, a u tom je javnom djelu sudac izvjestitelj predočio najvažnije pojedinosti iz žalbi i sudskog spisa koji sadrži više od 60 000 stranica. zatim su se suci povukli iza zatvorenih vrata kako bi donijeli pravomoćnu odluku. U slučaju da se to ne dogodi do kraja prosinca Nodilo će morati biti pušten iz pritvora, a ukoliko presuda bude ukinuta i vraćena na početak, ostaje iza rešetaka."Uvjeren sam da će odluka biti donesena i napisana, a potom i otpremljena strankama, najkasnije za nekoliko tjedana", kazao je glasnogovornik suda Dražen Tripalo.

Prema prvotnoj presudi sutkinje Ike Šarić iz travnja ove godine, Nodilo je proglašen krivim za stvaranje 96,2 milijuna dolara gubitka, neovlašteno sklapanje štetnih ugovora i krivotvorenje isprava. osim toga, na pet godina mu je zabranjeno obavljanje poslova deviznog dilera i trgovanja na deviznom tržištu. Od optužbe za pomaganje Nodilu u sklapanju štetnih ugovora i krivotvorenju isprava oslobođeni su bivši predsjednik i član Uprave banke Ivan Štokić i Borislav Perožić, bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić i bivše voditeljice Odjela deviznih poslova Mirta Vlah i Snježana Podobnik.

Optuženici Štokić i Perožić oslobođeni su i optužbe da su zlorabili položaj i ovlasti tako da su prikrivali gubitke kako bi primili nagrade za uspješno poslovanje. Presudom je Erste banci, pravnom sljedniku bivšeg vlasnika Riječke banke - Bayerische Landensbank, uvažen imovinsko-pravni zahtjev u odnosu na Nodila, pa je on dužan toj banci nadoknaditi štetu od 96,2 milijuna dolara. Istodobno je oslobođen plaćanja sudskih troškova jer je nezaposlen.

Vezane vijesti

Linić demantira Nacional: Nemam što reći na smiješne optužbe špijunskog...

Linić demantira Nacional: Nemam što reći na smiješne optužbe špijunskog podzemlja

SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić opovrgnuo je napise koje smo mogli čitati u novom broju Nacionala da je kao potpredsjednik koalicijske vlade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika