16.10.2008. / 17:36

Autor: Petra Horvat

Summit čelnika EU-a

Plan spašavanja banaka jednoglasno prihvaćen

U zaključcima europskih čelnika istaknuta je nužnost razvoja koordiniranog sustava nadzora financijskog sektora na europskoj razini

Dvodnevni summit europskih čelnika u Bruxellesu, koji je danas završio, rezultirao je postizanjem dogovora oko plana spašavanja banaka, koji predviđa jamstva za međubankarske pozajmice i dokapitalizaciju banaka u poteškoćama. Plan je jednoglasno podržan.

"Europska unija također želi da se sljedeći mjesec održi svjetski summit na kojem bi se pokrenula reforma globalnog financijskog sustava kako bi se ubuduće izbjegle krize poput sadašnje", kazao je francuski predsjednik i predsjedatelj Europskog vijeća Nicolas Sarkozy, koji će se u sklopu priprema za taj summit idući tjedan sastati s predsjednikom Komisije Jose Manuelom Barrosom i američkim predsjednikom Georgeom Bushom. "Europa će se boriti da taj summit donese konkretne rezultate, a ne samo načela", rekao je Sarkozy.

U zaključcima europskih čelnika istaknuta je nužnost razvoja koordiniranog sustava nadzora financijskog sektora na europskoj razini. "Kada možemo djelovati koordinirano na rješavanju financijske krize, iz koje još nismo izišli, trebamo isto tako raditi i na rješavanju ekonomske krize", rekao je Sarkozy i najavio da će do kraja godine izići s inicijativama kako doći do takvog pristupa, no o pojedinostima nije želio govorit.

Sarkozy je samo natuknuo da ima više ideja, no kako sada nije vrijeme da ih stavi na stol. "U ovom trenutku nema suglasnosti među zemljama članicama da se koordiniraju ekonomske politike, što bi moglo voditi i do stvaranje jedne vrste ekonomske vlade", dodao je.

Prema tvrdnjama francuskog predsjednika, zemlje članice EU-a ostale su pri svojim ciljevima u pogledu borbe protiv klimatskog zagrijavanja unatoč stanovitim rezervama pojedinih članica. Dogovor o klimatsko-energetskom paketu trebao bi biti postignut do kraja ove godine.

Italija, Poljska i nove zemlje članice smatraju da bi za njihova gospodarstva ispunjavanje dugoročnog plana za smanjenje emisije stakleničkih plinova i alternativnih izvora energije bio prevelik teret u doba borbe s financijskom krizom. prošle je godine EU najavio da će do 2020. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20 posto,  povećati na 20 posto udio obnovljivih izvora energije i povećati na 20 posto udio biogoriva u prometnom sektoru.

"Europsko je vijeće zadužilo Komisiju da sa zemljama koje imaju s tim problema pronađe prihvatljivo rješenje, kako bi se energetsko-klimatski paket mogao usvojiti u prosincu", kazao je Sarkozy.

Tema summita bio je i nastavak ratifikacije Lisabonskog ugovora. Tom pitanju Europske vijeće će se vratiti na summitu u prosincu, na kojem će pokušati definirati rješenje za izlaz iz krize nastale odbijanjem Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj.

Čelnici EU-a su također usvojili Paket o imigraciji i azilu, neku vrstu deklaracije u kojoj ističu spremnost da razviju zajedničku politiku u tim područjima.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika