16.10.2008. / 19:53

Autor: Petra Horvat

Makedonski državni vrh:

'Ime Republika Sjeverna Makedonija je neprihvatljivo'

Također, makedonski stručnjaci smatraju da je UN-ov posrednik u makedonsko-grčkom sporu izišao iz okvira svog mandata jer je otvorio pitanje identiteta makedonskog naroda i jezika, što nije predviđeno Privremenim sporazumom koji su potpisale Makedonija i Grčka 1995. godine

Matthew Nimitz, posrednik UN-a u prijeporu između Makedonije i Grčke oko imena makedonske države, predložio je ime "Republika Sjeverna Makedonija", što je makedonski državni vrh ocijenio najnepovoljnijim prijedlogom. "smatramo da je taj prijedlog najnepovoljniji i ne može biti osnova za rješenje prijepora s Grčkom", priopćio je Ured makedonskog predsjednika Branka Crvenovskog.

Nimitz je predložio da se ime Republika Makedonija zadrži za lokalnu upotrebu, a da se novo ime Republika Sjeverna Makedonija koristi za široku međunarodnu uporabu. Za ime nacionalnosti i naziv jezika ponuđena su dva rješenja: prvo makedonski i drugo, nacija i jezik Sjeverne Makedonije.

Također, u Nimitzovu se prijedlogu nalazi odredba po kojoj bi Grčka i Makedonija, kad postignu dogovor o imenu, počele s pregovorima o identitetu Makedonaca i nazivu jezika. Makedonski je vrh neprihvatljivim ocijenio i odredbu po kojoj bi Vijeće sigurnosti UN-a preporučilo svim zemljama, uključivo i one koje su već priznale Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom, da se u dvostranoj komunikaciji koriste novim međunarodnim imenom.

Predloženo je i da se putovnice promijene, te da na njima na engleskom i francuskom jeziku piše Republika Sjeverna Makedonija i Republika Makedonija na ćirilici.

Makedonski stručnjaci smatraju da je Nimitz izišao iz okvira svog mandata jer je otvorio pitanje identiteta makedonskog naroda i jezika, što nije predviđeno Privremenim sporazumom koji su potpisale Makedonija i Grčka 1995. godine.

"Pitanje imena države proširilo se i na ime naroda i naziv jezika. Kad bi Makedonija prihvatila novo ime, trebala bi ponovno pregovarati s Grčkom i jasno je da bi Grčka zahtijevala da Makedonija učini nove ustupke i odrekne se identiteta nacije i jezika, a to je neprihvatljivo", ocijenio je prof. Denko Malevski.


Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika