17.10.2008. / 09:04

Autor: Marko Biočina

Prodaja Ine

Branitelji dobili 2 milijarde kuna

Pretpostavlja se kako će nastati prava tržišna utakmica među hrvatskim bankama oko toga kome će Fond branitelja povjeriti svoje novce na čuvanje, te kako su banke za taj ulog čak spremne i jamčiti svojim vrijednosnim papirima

Mađarska naftna kompanija MOL jučer je na račun Središnje depozitarne agencije uplatila novac potreban za otkup dionica Ine, koje je MOL putem otvorene javne ponude na burzi proteklih mjeseci. To znači da će među bivšim dioničarima Ine biti podijeljeno oko 6,2 milijarde kuna. Očekuje se kako će takav golemi priliv svježih sredstava izazvati i kratkoročne poremećaje u hrvatskom financijskom sustavu.

Najveći dio MOL-ovih novaca pripast će Braniteljskom fondu, koji je svojih 7 posto dionica Ine prodao za otprilike 1,96 milijardi kuna. S obzirom da je trenutno tržište vrlo nestabilno, čelnici Braniteljskog fonda odlučili su zasad pričekati s ulaganjem tih sredstava. "Pričekat ćemo da se situacija na tržištu kapitala stabilizira kako bismo mogli ulagati u dionice. Zasad ćemo konzervativno spremiti novac u bankovne depozite, i to u nekoliko najvećih banaka, te državne vrijednosnice, obveznice i trezorske zapise Ministarstva financija", rekao je Josip Glavaš, jedan od čelnika Fonda.

Pretpostavlja se kako će nastati prava tržišna utakmica među hrvatskim bankama oko toga kome će Fond povjeriti svoje novce na čuvanje, te kako su banke za taj ulog čak spremne i jamčiti svojim vrijednosnim papirima.

Također, značajna sredstva stići će i u mirovinske i investicijske fondove. Oni su svoje udjele u ini prodali za oko 1,5 milijardi kuna, no s obzirom na lošu situaciju na burzi i probleme s odljevom kapitala, za vjerovati je kako će fondovi donijeti odluku da se zarada od Ine ne reinvestira, već da se zadrži kako bi se osigurala likvidnost i nesmetano poslovanje.

Ne smije se zanemariti ni da je u ovom krugu prodaje Ine sudjelovalo i više od 20 tisuća malih dioničara. Stručnajci predviđaju kako bi značajan dio njiove zarade od prodaje dionica mogao završiti deponiran u bankama. Na taj način mogao bi, barem dijelom, biti neutraliziran negativni efekti burzovne panike i financijske krize na količinu bankovnih depozita u hrvatskim bankama, koja je tijekom posljednjeg perioda padala.


Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika