17.10.2008. / 10:06

Autor: Eduard Šoštarić

Hrvatska ratna mornarica

Nove topovnjače krenule iz Finske

Brodove je Hrvatska kupila od Finske po iznimno povoljnoj cijeni od 8 milijuna eura

Jučer su iz Finske prema Hrvatskoj krenule dvije rabljene raketne topovnjače koje je Hrvatska za osam milijuna eura kupila od Finske. Brodovi bi u Hrvatsku trebali stići za otprilike mjesec dana. Radi se o raketnim topovnjačama FNS Kotka 63 i FNS Oulu 62 koje je finska ratna mornarica zbog potrebe za novim plovilima stavila prije nekog vremena u otpis unatoč tomu što su u dobrom stanju. Iako su stari više od dvadeset godina, kupljeni bojni brodovi u potpunosti su sposobni obavljati sve zadatke za koje su izgrađene, a posebno je važno protupodmorničko djelovanje, jer hrvatski brodovi nemaju tu mogućnost.

Obje finske raketne topovnjače imaju sposobnost protupodmorničke borbe. Svaka je opremljena s dva sonara za otkrivanje podmornica, a osim toga, obje topovnjače imaju sposobnost ispuštanja navođenih dubinskih bombi za uništavanje podmornica. To znači da će sa sposobnošću protupodmorničkog djelovanja Hrvatska ratna mornarica zasigurno dobiti priliku sudjelovati u NATO-ovim pomorskim operacijama na Jadranskome moru i Sredozemlju. Valja reći i to kako bi aktivni angažman hrvatskih vojnih plovila u NATO-ovim operacijama u praksi mogao zamijeniti sudjelovanje nekoliko vodova hrvatskih pješačkih snaga u NATO-ovim operacijama na kopnu, što nije zanemarivo s obzirom na povećani rizik od stradavanja hrvatskih vojnika u kopnenim operacijama NATO-a.

U cijeni od 8 milijuna eura Hrvatska ratna mornarica dobiva i čitav niz pričuvnih dijelova u paketu, uključujući i dva pričuvna rabljena motora MTU na kojima je napravljen remont i koji su konzervirani, a usto dobivaju se i pomoćni motori za pokretanje topovnjače.

Također, treba naglasiti kako je osim povoljne cijene, glavni agument za nabavu ovih plovila bila i činjenica da je cjelokupna konstrukcija, dizajn i tehnologija tih plovila dobro poznata pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, što olakšava njezino rukovanje i upravljanje, osobito kad je riječ o oružanim sustavima kao što su primjerice protuzračni top Bofors 57 mm s kontrolom upravljanja paljbe, rakete RBS-15, potom dva topa 23mm s dvije cijevi i tome slično. Dužina, širina, brzina i broj članova posade na finskim raketnim topovnjačama istovjetni su hrvatskoj raketnoj topovnjači Šibenik a druge dvije hrvatske raketne topovnjače nešto su duže od finskih. To znači da pripadnici Hrvatske ratne mornarice neće trebati mnogo vremena provesti na osposobljavanju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika