17.10.2008. / 12:38

Autor: Petra Horvat

Afera Patria

Walter Wolf: 'Iskoristili su me kao lopticu u slovenskim predizbornim igrama'

Wolfa se sumnjičilo da je kao posrednik sudjelovao u kanaliziranju navodnog mita finske tvrtke Patria, nakon što je Slovenija 2006. godine s istom kompanijom sklopila ugovor o nabavi 135 oklopnih vozila

Slovenski mediji su objavili da je kanadsko-austrijski biznismen Walter Wolf, nakon što je Finska opozvala međunarodnu tjeralicu na osnovi koje je mogao biti uhićen, najavio tužbe zbog poslovne štete koja mu je nanesena u aferi Patria.
Wolf je kazao da mu nije stalo do novca, već do načela, te da su ga iskoristili kao lopticu u slovenskim predizbornim igrama.

Wolfa se sumnjičilo da je kao posrednik sudjelovao u kanaliziranju navodnog mita finske tvrtke Patria, nakon što je Slovenija 2006. godine s istom kompanijom sklopila ugovor o nabavi 135 oklopnih vozila. Nekoliko tjedana pred parlamentarne izbore održane u Sloveniji, finska je nacionalna televizija u jednoj svojoj emisiji za primanje mita u tom poslu optužila premijera Janeza Janšu, za kojeg je navodno bio zadužen Wolf.

"Neka moja poduzeća još uvjek ne mogu poslovati jer su mi zbog istrage u Finskoj i transakcija koje su bile ispitivane bili zatvoreni računi koje imam u Lichtensteinu", kazao je Wolf za slovenske medije. Wolf sada razmišlja o tužbi protiv slovenske tvrtke Sistemska tehnika, te njezinih suvlasnika austrijskog Steyera i američkog General Dynamics, zbog velike poslovne štete koja mu je učinjena. Kanadsko-austrijski biznismen očito smatra da iza afere stoje Patrijini konkurenti jer nisu dobili 280 milijuna eura vrijedan posao za slovensku vojsku.

Najavio je i tužbu više slovenskih novina i jednu televizijsku postaju jer su ga prikazivale kao posrednika u isplati mita. "Nije bilo razloga za međunarodnu tjeralicu jer su me prije dva tjedna u Beču ispitala dvojica finskih istražitelja", tvrdi Wolf koji je kazao i da su ga istražitelji ispitivali 10 sati, te da je odgovorio na 350 pitanja.

"Tijekom ispitivanja sam bio potpuno miran jer znam da govorim istinu. Mislite li da je moguće deset sati odgovarati na pitanja, a da se ne zapletete ako ono što govorite ne odgovara istini?", kazao je Wolf. Prema nekim slovenskim medijima, istraga u Finskoj oko afere Patria i dalje traje, a tjeralica protiv Wolfa mogla bi biti obnovljena ako se dođe do novih otkrića.

Pročitajte što je Nacional ranije o tome pisao.

Vezane vijesti

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika