18.10.2008. / 10:28

Autor: Petra Horvat

Akcija Index

Istraga na Prometnom fakultetu dodatno proširena

Istraga je proširena na tri profesora Prometnog fakulteta, troje posrednika, te troje studenata, i to na temelju njihovih navoda obrane, na temelju evidencije polaganja ispita na FPZ-u, te nadzora SMS komunikacije

Istraga u okviru USKOK-ove anikorupcijske akcije na zagrebačkom sveučilištu, kodnog imena 'Akcija Index', najvjerojatnije će biti proširena, i to na temelju uvida u evidenciju polaganja ispita na Prometnom fakultetu, te nadzora telefonske komunikacije.

USKOK je predao zahtjev za proširenje istrage protiv triju profesora Prometnog fakulteta, troje posrednika, te troje studenata upletenih u akciju Index, na njihovih navoda obrane i gore spomenutih faktora.

Osumjičeni posrednici su tijekom ispitivanja dali iskaze, zbog kojih je istraga sada proširena na studente Žarka Radića, Tomislava Lončara i Ivana Živkovića. Studente se sumnjiči za davanje mita, odnosno da su ispite na fakultetu tijekom srpnja i rujna kupili za 300 do 650 eura.

Daljnjom USKOK-ovom istragom ustanovljeno je da su novac za prolaske ispita primali profesori Antun Sertić, Sanja Marušić, te bivši dekan Prometnog fakulteta Ivan Bošnjak. Posrednici u tim kriminalnim radnjama bili su Zlatko Radošević, Josip Marić i Ivan Pašalić.

USKOK u zahtjevu za proširenjem istrage navodi da je Radošević, pravnik, od profesora Sertića tražio da upiše prolaznu ocjenu studentima, kao naknadu za besplatne pravne usluge koje je profesoru pružao, uz dodatnu novčanu nagradu. Radošević je to od prof. Sertića zatražio dva puta, i to za predmete elektrotehnika, za studente Žarka radića i Tomislava Lončara.

Također, prikupljene su Radoševićeve bilješke o zeljišno-knjiškim predmetima Antuna Sertića, što je dodatno pomoglo proširenju istrage.

Na temelju obrane koju je iznio Radošević, te analizom razgovora koje je su Radošević i Pašalić vodili 18. i 20. srpnja, USKOK je ustanovio da je Radošević do imena studenata zaiteresiranih za kupovinu ispita dolazio preko inženjera prometa Ivana Pašalića.

Među imenima studenata koje je Radošević u nadziranom razgovoru diktirao Pašaliću spominju se i imena studenata Tomislava Lončara, koji je za upis ocjene platio neutvrđen iznos, i Žarka Radića, koji je za upis ocjene platio 650 eura.
Radošević je Pašaliću diktirao imena studenata kojima je rješavao, riješio ili očekivao realizaciju upisa ocjena.

USKOK posjeduje i dokumentaciju i evidenciju o upisnom roku iz predmeta elektrotehnika, prema kojoj je Lončar prošao ispit socjenom dovoljan, bez da je uopče pristupio pismenom ispitu.

U slučaju Žarka Radića, u bazi podataka na Prometnom fakultetu evidentirano je da je ispit prošao s ocjenom dovoljan, iako je na testu ostvario nula bodova. Usmenom dijelu ispita uopče nije pristupio.

Proširenje USKOK-ove istrage obuhvaća i bivšeg dekana FPZ-a Ivana Bošnjaka, koji je također primao mito, protiv profesorice Sanje Marušić, te posrednika Josipa Marića i studenta Ivana Živkovića.

Posrednik Marić je u rujnu 2008. godine posredovao kod bivšeg dekana Bošnjaka i prof. Marušić da omoguće prolazak studenta Živkovića iz nekoliko predmeta. Učinili su to uz novčanu naknadu, odnosno Živković je platio ukupno 700 eura. Marušić je za 400 eura Živkoviću upisala prolaznu ocjenu iz predmeta matematika 2. Bošnjak je Živkoviću omogućio prolaz iz ispita predmeta koji predaje, za što je dobio 300 eura.

USKOK je utvrdio da su posrednik Marić i student Živković imali dogovor da će Marić Živkoviću omogućiti prolaz više ispita na FPZ-u, među kojima i ispit kod prof. Marušić i bivšeg dekana Bošnjaka. Do tih je informacija USKOK došao nadzorom SMS komunikacije među osumnjičenicima. Živković je Marića uputio da se kod Bošnjaka pozove na njega kako bi ispit bio "riješen". Također, kod Bošnjaka je pronađena ceduljica s matičnim brojem studenta.

Odlukom istražnog suda, prof. Sertić, prof. Marušić, bivši dekan Bošnjak i Ivan Pašalić jučer su zadržani u pritvoru.
Posrednici Radošević i marić prošlog su tjedna, tijekom iznošenja obrane, priznali počinjenje djela za koje ih se teretilo, a sada su na slobodi.

Radošević se navodno našao i na Općinskom sudu zbog sumnje da je na prevaru pokušao oteti kuće, za što su ga optužile četiri žene iz Zagreba i Varaždina. Prema izjavama tih žena, pokušale su pomoći prijateljici koja je 30 000 eura dugovala kamatarima. Žene su priateljici, koja nije imala spomenut iznos, željele pomoći na način da se i same zaduže kod kamatara, te im ostave založno pravo na kuću.

Žene su potpisale ugovor koji je trebao biti poništen nakon vraćanja novca, a nakon što su shvatile da su prevarene, pojavio se Radošević koji je od njih zahtijevao 30 000 eura. Radoševića su optužile da je uz pomoć kamatara na sebe proknjižio njihovu kuću, no tih je optužbi osbobođen odlukom suda.

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika