18.10.2008. / 11:16

Autor: Petra Horvat

Washington

SAD ukida vize za šest europskih zemalja i Južnu Koreju

Za nove će članice programa za ukidanje viza za SAD novi režim početi vrijediti kroz mjesec dana

"Sjedinjene Države ukidaju vize za državljane Mađarske, Slovačke, Češke, Litve, Latvije, Estonije i Južne Koreje", objavio je američki predsjednik George Bush na prigodnoj svečanosti u Bijeloj kući. "Uskoro će građani tih zemalja moći putovati u SAD poslovno ili kao turisti bez viza. Čestitam tim bliskim prijateljima i saveznicima na tom postignuću", rekao je Bush na svečanosti koja je održana u ružičnjaku bijele kuće.

Američki je predsjednik kazao da su te zemlje poduzele neke specifične korake za ukidanje viza, među kojima je uvođenje biometrijskih putovnica, koje su zaštićene od krivotvorenja. "Sedam je zemalja pristalo i dijeliti informacije o sigurnosnim prijetnjama SAD-u, a njihovi će građani koristiti novi sustav koji traži da se putnici, uoči odlaska u SAD, registriraju preko interneta", kazao je Bush.

Uz američkog predsjednika, na svečanosti je sudjelovala i američka državna tajnica Condoleeza Rice, ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff, te veleposlanici 13 zemalja obuhvaćenih programom, sedam za koje se ukidaju vize i šest kandidata.

Američki je predsjednik iskoristio priliku da izrazi podršku naporima zemalja koje su kandidati za uključenje u program ukidanja viza za SAD, a radi se o Bugarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Grčkoj, Cipru i Malti.

Prije dodavanja novih članica program ukidanja viza uključivao je 27 zemalja, većinom onih iz zapadne Europe.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika