18.10.2008. / 12:46

Autor: Petra Horvat

Zloporaba položaja

Čelnik MMF-a pod istragom

Glavni direktor je pod istragom zbog sumnje da je nekadašnjoj zaposlenici MMF-a, s kojom je bio u seksualnoj vezi, po njenom odlasku iz te institucije dao neuobičajeno veliku otpremninu

Međunarodni monetarni fond (MMF) istražuje Dominiquea Strauss-Kahna, čelnog čovjeka te financijske institucije i bivšeg francuskog ministra financija, zbog sumnje da je zlorabio svoj položaj glede seksualne veze s podređenom djelatnicom. MMF je stoga krajem kolovoza angažirao odvjetničku tvrtku Morgan, Lewis & Bockius LLP koja će provesti istragu vezanu uz taj slučaj.

Istragu je zatražio A. Shakour Shalaan, u MMF-u predstavnik Egipta i ostalih arapskih zemalja, a na savjet američkih i ruskih predstavnika. Očekuje se da bi istraga mogla biti okončana krajem ovog mjeseca. "Pojavile su se optužbe vezane uz nedolično ponašanje glavnog direktora", kazao je glasnogovornik MMF-a Masoon Ahmed.

Optuženi Strauss-Kahn tvrdi da se incident dogodio u privatnom dijelu života u siječnju 2008., te da ni u jednom trenutku nije zlorabio svoj položaj glavnog direktora MMF-a.

Čelnik MMF-a je bio u vezi s Piroskom Nagy koja je bila zaposlena MMF-ovom odjelu za Afriku. Istragom se želi utvrditi je li Piroska Nagy po odlasku dobila puno veću otpremninu od uobičajene. Inače, ona je udata za argentinskog ekonomista Maria Blejera.



Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika