18.10.2008. / 20:12

Autor: Petra Horvat

Tajni računi

Mesić otkrio imena zemalja koje su poslale transkripte bankovnih računa

Predsjednik je zemljama koje Hrvatskoj još nisu poslale informacije o računima koje je zatražila poručio da kriminal ne može biti bančina tajna

Predsjednik Stjepan Mesić danas je izvijestio da su stigli izlisti financijskih transfera s Cipra i iz Mađarske, te kako oni iz drugih zemalja još nisu dobiveni iako ih je Hrvatska od njih zatražila. Mesić je istaknuo da hrvatska pravosudna tijela najviše zanimaju podaci iz Lihtenštajna, Austrije i Njemačke jer je preko banaka iz tih zemalja išao najveći dio tih sredstava. "Koliko god naše institucije i službe ulažu napore, na drugoj strani nemamo dovoljno suradnje sa zemljama u kojima se te banke nalaze", kazao je predsjednik Mesić i dodao da nije u redu sa se sve to štiti bančinom tajnom.

"Razumijem banke, njima odgovara da dođu do sredstava makar ona i ne bila sasvim čista, međutim, radi čistoće naših odnosa, trebali bi državni organi tih zemalja pomoći da uđemo u trag svome novcu i da se on vrati Hrvatskoj jer ne može biti bančina tajna ako se radi o kriminalu", kazao je predsjednik.

"One koji prije rata nisu imali ni bicikl, a danas raspolažu sa stotinama milijuna eura, ne može opravdati nikakva genijalnost", rekao je, ustvrdivši kako to može biti samo novac koji je nastao na nedopušten način, te da sve države moraju pomoći da dođemo do tih informacija.

Predsjednik se osvrnuo i na aferu Brodosplit, te na pitanje novinara zna li da je odblokiran račun Drage Mačeka u toj aferi, Mesić je odgovorio da ga ne zanima Drago Maček, već Brodosplit i objašnjenje zašto kazneni postupak vezan uz to brodogradilište još nije završen. "Iiz aviona se vidi o čemu se radi", kazao je predsjednik Mesić.

Informaciju da su do sada u Hrvatskoj izrečene samo dvije sudske presude za pranje novca, Mesić je prokomentirao riječima "samo dvije presude,a imamo čitave institucije koje se bave pranjem novca. U javnosti imamo atmosferu da svi znaju da smo imali ratne profitere ali nitko ne zna tko su oni", kazao je i dodao da je to njegov prigovor funkcioniranju pravne države.

Predsjednik je izrazio nadu da će biti uhićeni i oni koji su profitirali u privatizaciji. "Kada su naši mladići i cure krvarili na fronti i branili Hrvatsku, za to su vrijeme kriminalci uzimali tvornice. Došlo je vrijeme da se na to stavi točka", kazao je.
Tijekom posjeta Sisku, Mesić je obišao Opću bolnicu "Dr. Ivo Pedišić" te je podupro osnutak posebnog onkološkog odjela s obzirom na veliki broj osoba oboljelih od raka u tom gradu. "S obzirom na sva razaranja koju su sisačka bolnica, grad Sisak i okolica pretrpjeli u Domovinskom ratu, trebalo bi o tome povesti malo više računa, i nadam se da će i Ministarstvo zdravstva pomoći da bolnica dobije novu onkologiju, ali i da se određena sredstva ulože u rekonstrukciju najvećeg dijela bolnice", kazao je predsjednik.

Najnovije prekomjerno zagađenje zraka u Sisku, zbog remonta sisačke Rafinerije nafte, Mesić je osudio kazavši da "ako su utvrđena zagađenja, treba utvrditi kolike su koncentracije bile i tko je za to kriv, i da onaj tko je za to kriv i odgovara", te je naglasio kako je najvažnije da se zagađenja otklone za ubuduće. Predsjednik je položio vijenac i zapalio svijeću na sisačkome gradskom groblju Viktorovcu za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika