19.10.2008. / 19:21

Autor: Petra Horvat

Slučaj kapetana Laptala

Grčki sud poslao dio pisane presude

Dostavljen je samo dio pisane presude, jer ostatak još nije preveden s grčkog. Iako pismena presuda ne sadrži ništa drastično drugačije od onoga što je rečeno na sudu, SPH traži da grčki sud dostavi cjelovit tekst presude kako bi Laptalovi odvjetnici mogli pripremiti žalbu na presudu za koju tvrde da je 'van zdrave pameti'

Predrag Brazzoduro, potpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), danas je potvrdio da im je grčki sud u Patrasu dostavio dio pismene presude kapetanu Kristi Laptalu, koji je nepravomoćno osuđen u srpnju na 14 godina zatvora zbog, kako je sud obrazložio, krijumčarenja kokaina na brodu.

"Laptalovi odvjetnici i SPH očekuju da stigne i cjelokupan tekst presude kako bi mogli pripremiti žalbu uz pomoć stručnjaka koji su angažirani da pomognu u Laptalovom slučaju", kazao je Brazzoduro i dodao da u pisanom dijelu presude ništa nije drastično drugčije od onog što je navedeno tijekom suđenja.

Predsjednik SPH-a naglasio je kako smatra da je presuda na 14 godina zatvora, kao i argumenti koji objašnjavaju zašto je kazna tolika, nemaju veze sa zdravom pameću. "To nema veze sa zdravom pameću. Elementi na kojima se temelji presuda ne mogu se nazvati argumentima, niti dokazima", kazao je. Obitelj Kriste Laptala smatra da suđenje kapetanu na  grčkom sudu nije bilo pravedno.

Brazzoduro je kazao i da cjelokupan tekst presude još nije preveden s grčkog, te da će Laptalovi odvjetnici zahtijevati da se dostavi sav tekst u što kraćem roku, bez obzira je li preveden.

Suđenje dubrovačkom kapetanu Laptalu, te dvojici članova njegove posade, za krijumčarenje 51 kilograma kokaina trajalo je dva dana. Laptalo je do suđenja dvije godine proveo u pritvoru, od kuda je pisao Nacionalu.  Početak suđenja je dva puta odgođen.

Kokain je pronađen na brodu "Coral Sea", kojim je Laptalo zapovijedao, a droga je bila pronađena u kutijama s bananama koje su iskrcane s broda. Nacional posjeduje i videosnimku utovara te kapetanov iskaz pred istražnim sucem za koji se smatra da su mogli dokazati Laptalovu nevinost.

Laptalo i dvojica članova posade uhićeni su u grčkoj luci Egion u srpnju 2007. Laptalo je kažnjen i s 200 000 eura novčane kazne, dok su dvojica optuženih, prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia oslobođeni optužaba.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika