19.10.2008. / 20:02

Autor: Petra Horvat

Komentar bivšeg glavnog državnog odvjetnika

Ortynski: 'Policijska zaštita ne bi spriječila ubojice Ivane Hodak'

Ortynski tvrdi i da su se članovi tzv. zločinačke organizacije, po uzoru na talijanske mafijaše, povukli iz mafijaškog posla i kapital uložili u građevinske poslove i uklopili se u društvenu kremu

"Ne vjerujem da je ubojstvo Ivane Hodak bilo zločin iz strasti", kazao je bivši glavni državni odvjetnik RH Radovan Ortynski i dodao da je bio iznenađen ubojstvom, jer nije pretpostavljao da bi netko počiniti takav potez. Ortynski smatra da policijska zaštita obitelji Hodak ne bi puno pomogla, jer je ubojstvo bilo dobro organizirano.

Ortynski se osvrnuo i na neslavan završetak procesa protiv tzv. zločinačke organizacije. "Proces je propao jer su u njemu korišteni pravni i drugi instrumenti koje su talijanske vlasti koristile u borbi protiv mafije, ali problem je u tome što nismo imali talijanske suce", kazao je bivši glavni državni odvjetnik koji je naglasio da se ne osjeća odgovornim za podjelu optužnice na dva djela, što je dovelo do razvodnjavanja procesa i oslobađajućih procesa. "Tada je proces vodila državna odvjetnica Dunja Pavličić-Patak na osnovu podataka koje sam ja pokupio kao istražni sudac", kazao je.

Također, ponovio je pritužbe na nedostatak suradnje s policijom i optužbe da su informacije o istražnim akcijama curile kriminalcima. "Ti su se problemi intnzivirali s promjenom vlasti 2000. godine, kada je ministra unutarnjih poslova Ivana Penića zamijenio Šime Lučin. Oduzeo mi je vrlo dobru ekipu policajaca s kojima sam prethodno surađivao", kazao je Ortynski.

Bivši državni odvjetnik dodao je i kako je 1999. i 2000., neposredno nakon što je imenovan na svoju dužnost, postojala politička volja za obračun s organiziranim kriminalom. No, ta je volja, kaže Ortynski, nakon određenog vremena nestala.

"Organizirani kriminal, koji je bio podijeljen u dva suprotstavljena klana, se u međuvremenu ujedinio i sklopio svojevrsni "pakt o nenapadanju" s državom", kazao je i dodao da su se njegovi predstavnici, po uzoru na talijansku mafiju, povukli iz poslova trgovine drogom i krađa skupocjenih automobila, te uložili kapital  u građevinske poslove, te postali ugledni poduzetnici i članovi društvene elite.

"Glavni motiv države za takav pakt bilo je nastojanje da se postigne mir na ulicama, odnosno da se zaustave likvidacije", kazao je Ortynski i zaključio da je jasno kako toga nema, odnosno da je stanje sigurnosti u Hrvatskoj lošije nego prije osam godina.

Vezane vijesti

Do 31. kolovoza otvoren natječaj Zaklade Ivana Hodak za dodjelu stipendija...

Do 31. kolovoza otvoren natječaj Zaklade Ivana Hodak za dodjelu stipendija siromašnim studentima

Do 31. kolovoza bit će otvoren natječaj za dodjelu stipendije za preddiplomski studij koju u spomen na prerano umrlu mladu pravnicu Ivanu Hodak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika