20.10.2008. / 08:40

Autor: Katarina Zorić

Washington Post

Obama uvodi dvostranačje u novu administraciju

Prema pisanju Washington Posta, Obamini savjetnici sugeriraju kako su među onima koji bi bili kandidati za ministarska mjesta i dva republikanca, senatori Richard Lugar iz Indiane i Chuck Hagel iz Nebraske

Barack Obama i njegovi savjetnici obećali su da će uvesti dvostranačje i iskustvo u novu administraciju ako bude izabran za predsjednika SAD-a.

Prema pisanju Washington Posta,   Obamini savjetnici sugeriraju kako su među onima koji bi bili kandidati za ministarska mjesta i dva republikanca, senatori Richard Lugar iz Indiane i Chuck Hagel iz Nebraske.

Vodeći kandidat za šefa osoblja Bijele kuće je Thomas Daschle, bivši čelnik senatske većine, no među pritajenim favoritima je i kongresnik iz Illinoisa Rahm Emanuel, bliski Obamin savjetnik koji je radio u administraciji Billa Clintona.

Više savjetnika je reklo kako bi u užem izboru za državnog tajnika mogao biti senator John Kerry, demokratski predsjednički kandidat na izborima 2004.

Bivšeg Clintonovog šefa osoblja Bijele kuće Johna Podestu, sada čelnika liberalnog 'think-tanka' Centra za američki napredak, Obama je zadužio za koordinaciju preliminarnih priprema za preuzimanje ovlasti. Napore za odabir osoblja za prijenos ovlasti predvodi Cassandra Q. Butts, Obamina prijateljica s Pravnog fakulteta na Harvardu i suradnice Podeste u CAP-u.

Post navodi da će Obama  brzo morati popuniti čelno mjesto u Pentagonu, bilo da ostavi sadašnjeg ministra obrane Roberta Gatesa, što zagovaraju neki Obamini saveznici ili da izabere novog, kao što je senator Jack Reed, jedan od autora senatskog plana za povlačenje iz Iraka.

 Pored obrane, tri najviša mjesta u vladi za koje savjetnici kažu da su prioriteti, su ministar pravosuđa, državni tajnik i, vjerojatno pod najvećim opterećenjem, ministar financija.

Obama se već konzultira sa skupinom ekonomskih i financijskih savjetnika, od kojih bi neki trebali postati osloncima njegove administracije. U skupini su bivši ministri financija Robert Rubin i Lawrence Summers, bivši Clintonov ekonomski savjetnik Gene Sperling, te bivši predsjednici Federalnih rezervi Paul Volcker i Michael Froman.

Summers se spominje kao kandidat za ministra financija, a i Froman bi se mogao pridružiti Bijeloj kući, navode dužnosnici upoznati s razgovorima o prijenosu vlasti, piše Post.

Drugi kandidat za ministra financija je Timothy Geithner, bivši predsjednik Banke Federalnih rezervi u New Yorku, jedne od 12 regionalnih podružnica FED-a.








Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika