20.10.2008. / 12:04

Autor: Nina Tomljanović

Slovenija

Kraćim vinjetama bi DARS izgubio najmanje 20 posto

Oplotnik kaže da su predviđanja DARS-a da do kraja godine prodaju još 100.000 polugodišnjih vinjeta po 35 eura

Glavni ekonomist uprave DARS-a Žan Oplotnik u razgovoru za ljubljansko "Delo" je izjavio da bi uvođenje desetodnevnih vinjeta od 15 eura poništilo  učinke tzv. "švicarskog modela" koji je Slovenija uvela 1. srpnja ove godine te bi smanjilo planirane prihode državne agencije za autoceste (DARS) od cestarina za iduću godinu za oko dvadeset posto.

Slovenska vlada uskoro bi trebala odgovoriti na opomenu Europske komisije koja je zatražila uvođenje kraćih vinjeta jer sadašnji sustav naplate  cestarina u Sloveniji diskriminira vozače u tranzitu koji nemaju izbora plaćanja paušalne cestarine za kraća razdoblja.

Zahvaljujući uvođenju vinjeta, DARS će ovu godinu završiti sa 14 posto višim prihodima u odnosu na godinu prije. Oplotnik kaže da su predviđanja DARS-a da do kraja godine prodaju još 100.000 polugodišnjih vinjeta po 35 eura.
Oplotnik je pojasnio da bi uz već odobreno povišenje cestarine za teretna vozila od deset posto i sadašnji ustav  polugodišnjih i godišnjih vinjeta, Slovenija sljedeće godine ostvarila prihod  od autocesta koji jamči novu cestogradnju i servisiranje duga DARS-a koji zajedno s kamatama iznosi skoro 4 milijarde eura.

Sljedeće godine bi po prvi puta prihodi od teretnog prometa mogli premašiti prihod od  cestarine za osobna vozila vozila, baš zbog povećanja cestarine za teretna vozila, istaknuo je glavni ekonomist uprave DARS-a dodavši da se cjelokupna vrijednost nacionalnog programa gradnje autocesta koji bi trebao biti završen za koju godinu procjenjuje na šest milijardi eura.

"Plan gradnje i obnove cesta za 2009. godinu vrijedan je 498 milijuna eura. To čeka novu vladu i želimo da ga ona razmatra u širem kontekstu ekonomskog ciklusa u kojemu se Slovenija nalazi, te definira mogućnosti zaduživanja ili financiranje putem proračuna", rekao je Oplotnik.

Vezane vijesti

Slovenija: Vinjete ostaju do kraja 2014.

Slovenija: Vinjete ostaju do kraja 2014.

Vinjete kojima vozači osobnih automobila u Sloveniji plaćaju cestarinu ostat će u upotrebi najmanje do 2014. godine, navode u četvrtak slovenski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika