Objavljeno u Nacionalu br. 675, 2008-10-20

Autor: Kristina Gaćarić

Galerija

U Židovskoj općini nova kazališna scena

Lidija IvandaLidija IvandaU zagrebačkoj Židovskoj općini, premijernom izvedbom predstave “Sam svoja žena” Douglasa Wrighta u režiji Branka Ivande, 23. listopada otvorit će se nova kazališna scena u Zagrebu. Lidija Ivanda, producentica predstave, objasnila je: “Tvrtka Ars Septima, čiji smo vlasnici moj suprug Branko Ivanda i ja, nastavila je suradnju sa židovskom općinom koja nam je bila od velike pomoći dok smo radili dokumentarni film o Lei Deutsch.

Kroz tu suradnju došli smo na ideju da Malu dvoranu Židovske općine, čiji kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni, pretvorimo u komornu kazališnu scenu. Scena će se zvati Lea Deutsch, po židovskoj djevojčici koja je bila prva dječja zvijezda na ovim prostorima, a život je skončala u vlaku na putu u Auschwitz. Predstave će se izvoditi ponedjeljkom i četvrtkom.“ Prva predstava na sceni Lea Deutsch bit će monodrama o životu Lothara Berfeldea koji je postao transvestit i većinu života proveo kao Charlotte von Mahlsdorf.

Charlotte je postala slavna uspjevši sačuvati jedini preostali Weimar kabaret unatoč tome što je živjela u Istočnom Berlinu kao transvestit, ne skrivajući seksualnu orijentaciju. Mračno svjetlo na njezin život bacilo je otkriće tajne policije iz kojeg se vidi da je komunizam preživjela odavajući podatke o svojim gostima i prijateljima. Charlotte von Mahlsdorf glumi Duško Valentić. Lidija Ivanda nedavno je imala producentski debi s predstavom Vlatke Vorkapić “Judith French” na scenti TNT u kazalištu Trešnjevka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika