Objavljeno u Nacionalu br. 675, 2008-10-20

Autor: Maroje Mihovilović

Izborna bitka u televizijskom showu

Komičarka najmoćnija žena SAD-a

Televizijska zvijezda Tina Fey parodiranjem guvernerke Aljaske Sarah Palin uništila je izabranicu republikanca Johna McCaina za potpredsjedničku kandidatkinju

KOJA JE PRAVA SARAH PALIN? Prošle je subote u hodniku studija Sarah Palin s producentom emisije 'Saturday Night Live' gledala kako je u showu Tina Fey imitira na konferenciji za tisakKOJA JE PRAVA SARAH PALIN? Prošle je subote u hodniku studija Sarah Palin s producentom emisije 'Saturday Night Live' gledala kako je u showu Tina Fey imitira na konferenciji za tisakKonzervativni londonski dnevni list Daily Telegraph napisao je ovih dana za nju da je najmoćnija žena Amerike. U listu se tvrdi da je ona moćnija od bilo koje druge žene u SAD-u, čak i od spikerice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, žene koja ima najvišu političku funkciju u SAD-u, te od ministrice vanjskih poslova Condoleezze Rice, najmoćnije žene u američkoj vladi. Moćna je velikim dijelom zato što će upravo ona možda odlučiti tko će biti sljedeći američki predsjednik, jer snažno utječe na to da na sljedećim izborima Barack Obama pobijedi Johna McCaina. Uništila je politički McCainovu izabranicu za potpredsjedničku kandidatkinju, guvernerku Aljaske Sarah Palin, i odgovorna je za to što je u samo nekoliko tjedana razbila njen imidž te joj prepolovila popularnost. A upravo je Sarah Palin trebala biti ključni adut Johnu McCainu da ga dovede do pobjede.

Ta tako moćna žena je 38-godišnja komičarka Tina Fey, trenutačno glavna zvijezda iznimno popularne američke komične parodističke TV serije “Saturday Night Live”, koja se kasno navečer prikazuje na komercijalnoj TV mreži NBC. Riječ je o emisiji koja se emitira već 33 godine, u kojoj su stasali brojni američki, danas vrlo popularni filmski komičari, kao što su Eddie Murphy, Steve Martin, Bill Murray, Chevy Chase, Billy Crystal, a koja je uvijek bila poznata po svojim šalama i skečevima o aktualnim događajima iz svijeta politike, showbusinessa i društvene kronike. Kao i mnoge druge emisije s dugim stažem i ova je posljednjih godina gubila gledatelje, ali ih je ove sezone uvelike vratila najvećim dijelom zahvaljujući Tini Fey. Posljednjih tjedana svaku emisiju gleda gotovo 10 milijuna gledatelja, što je 40 posto više nego prošlog proljeća, te što je visoka gledanost za emisije u SAD-u, gdje svaka prosječna obitelj ima na izbor više od stotinu raznih atraktivnih programa. Sada mnogi gledaju “Saturday Night Live” velikim dijelom stoga da vide Tinu Fey kako parodira Sarah Palin, jer ona to radi - po općem mišljenju - fantastično dobro i politički opako razorno. Ne samo da je jako dobro imitira i parodira, a i fizički joj nevjerojatno sliči, nego jako spretno satirički parafrazira njene političke stavove te ismijava njeno neznanje. Reinterpretacijom izjava i stavova stvarne Sarah Palin ona ih je na komičan način razobličila pred širokom američkom javnošću pokazavši kroz smijeh kako su oni vrlo često apsurdni, ali i opasni.


Sve to Tina Fey može činiti zato što ona nije samo vrsna glumica, kako je većina američkih televizijskih gledatelja percipira, nego i vrstan pisac. Niz godina bila je glavni pisac skečeva za cijelu emisiju “Saturday Night Live”, te je upravo svojim spisateljskim talentom vratila emisiji popularnost. Koliko je ona spretan pisac vidi se po tome što ima jako mnogo uspjeha u tome i izvan te emisije, jer je dobila niz vrhunskih američkih nagrada za film čiji je scenarij napisala, te za jednu televizijsku seriju, koju je kreirala i napisala. Štoviše, Tina Fey se u prvom redu afirmirala kao pisac, a tek je naknadno stupila pred kamere. Rodila se 1970. u predgrađu Philadelphije u intelektualnoj obitelji. Roditelji su vrlo rano uočili njen talent za humor, te ga poticali. Pisanjem se počela baviti u listu svoje gimnazije, nastavila pisati u sveučilišnom listu. Vrlo rano odlučila je baviti se komedijom, a priznaje da joj je životni cilj bio da počne raditi u redakciji emisije “Saturday Night Live”. No znala je da tamo neće moći ući izravno, stoga je po završetku studija otišla u Chicago kako bi ušla u ekipu komičarske grupe Second City, gdje su stasali mnogi poznati komičari, kao što su John Belushi, Bill Murray, Dan Aykroyd i Mike Myers, a odakle su i agenti redakcije emisije “Saturday Night Live” često regrutirali svoje komičare. Uspjela je ući u grupu 1994. iz drugog pokušaja, te je tamo brzo napredovala. Agenti emisije “Saturday Night Live” zapazili su je 1997. i pozvali da počne raditi za emisiju kao pisac, što je ona odmah prihvatila. Njen je talent bio toliki da je već 1999. postala glavni pisac emisije, a 2000. pojavila se prvi put i na ekranu.

Vodila je pisce emisije sedam godina kroz 179 epizoda, te značajno povećala gledanost, a stekla je i značajnu popularnostTINA FEY kao Sarah Palin i Amy Poehler kao Hillary ClintonTINA FEY kao Sarah Palin i Amy Poehler kao Hillary Clinton svojim nastupima. No 2006. odlučila je napustiti emisiju da bi se bavila drugim projektima. U međuvremenu je napisala scenarij za film “Opasne djevojke” s Lindsay Lohan u glavnoj ulozi. Napustila je “Saturday Night Live” kako bi se posvetila pisanju TV serije “30 Rock”, koja se počela prikazivati 2006., a u kojoj je igrala glavnu ulogu. Serija je postigla izniman uspjeh, dobila pet nagrada Emmy, od toga je jednu nagradu dobila ona kao glumica, a za istu seriju dobila je kao glumica i Zlatni globus.

Ove su je godine pozvali da se vrati u “Saturday Night Live” upravo zato što je ovo predizborna godina, a u takvim godinama ima mnogo materijala za političku satiru. Ona se u to vrlo uspješno uključila i prije nego što je počela imitirati Sarah Palin. No kad se na političkoj sceni pojavila Sarah Palin, Tina Fey je zablistala. Pokazavši da je vrsna glumica, jako je vjerno “skinula” njen imidž, gestikulaciju, govor, a kad stavi naočale i napravi punđu, slična joj je iznimno i fizički. Kao vrsna autorica skečeva jako je pronicljivo uočavala gdje može izazvati smijeh tom satiričkom reinterpretacijom njenih stavova i ponašanja, stoga je svojim skečevima o Sarah Palin postigla tako veliki uspjeh.

No ono što je radila nije bilo samo komercijalno važno za emisiju, kojoj se gledanost naglo povećala, nego je još važnije bilo u političkom smislu jer je Tina Fey više od bilo koga drugoga pokazala koliko je Sarah Palin neuka, banalna i politički neiskusna, pa stoga i opasna osoba ako preuzme neku visoku funkciju. Ona ju je svojim parodijama jednostavno politički uništila jer je Sarah Palin zahvaljujući njoj postala mnogim Amerikancima predmet sprdnje i podsmijeha. Sarah Palin se i sama na tu temu počela šaliti tvrdeći da joj je drago što je osvježila karijeru jedne tako vrsne glumice kakva je Tina Fey, izjavivši čak da bi joj bilo drago osobno doći u emisiju “Saturday Night Live”, te nastupiti zajedno s njom. Čule su se ocjene da bi to bio veliki televizijski događaj, koji bi imao golemu gledanost i mnogo zbunjenih gledatelja jer mnogi ne bi znali prepoznati tko je Sarah Palin, a tko Tina Fey.

Upravo je njihova sličnost bila temeljna potka skeča kad se prava Sarah Palin hrabro pojavila u emisiji “Saturday Night Live” u subotu 18. listopada. Prije toga vođeni su detaljni pregovori između producenata emisije i njenog izbornog stožera kako će to izgledati, a očito je bilo dogovoreno da će autori emisije sve napraviti decentno. Emisija je počela skečom u kojem Tina Fey glumi Sarah Palin kako drži konferenciju za tisak. U skeču je ponovo pokazala da je vrsna imitatorica, jer je iznimno dobro imitirala njen glas, naglasak, ali i fraze koje koristi kad se susreće s novinarima. U sljedećem kadru vidjela se prava Sarah Palin, odjevena identično kao i Tina Fey, kako na jednom monitoru u hodniku pokraj dvorane promatra skeč Tine Fey u društvu s izvršnim producentom emisije Lorneom Michaelsom te mu kaže: “Ovo je izvrstan prikaz kako stvarno izgledaju moje konferencije za tisak.”

Odjednom im je pristupio glumac Alec Baldwin, koji često nastupa u emisiji, a koji se ovom prilikom obratio Sarah Palin kao da je to Tina Fey koja glumi Sarah Palin. Baldwin joj je rekao: “Tina, zar je točno da ćeš se u emisiji pojaviti zajedno s tom groznom ženom Sarah Palin? To si ne možeš dopustiti.” No tada je Michaels upozorio Baldwina da razgovara s pravom Sarah Palin, na što je Baldwin tobože zbunjeno i ponizno rekao Sarah Palin: “Izgledate mnogo bolje nego što sam mislio. Niste smjeli dopustiti ovoj ženi da vas ovako parodira.”

U sljedećoj sceni ponovo se vidjela Tina Fey kako drži konferenciju za tisak kao Sarah Palin. Tada joj je pristupio Baldwin te joj šapnuo u uho kako se tamo nalazi “prava” Sarah Palin. Ona je ušla na scenu i krenula prema mikrofonu od kojeg se Tina Fey odmaknula i prošavši pokraj prave Sarah Palin izišla iz kadra. Tako su se dvije Sare Palin, ona prava i ona koju glumi Tina Fey, nekoliko sekunda - identično odjevene i počešljane - zajedno našle pred kamerom, ali nisu ništa jedna drugoj rekle. No ipak publika koja je prisustvovala snimanju te emisije gromoglasno je pozdravila obje. Sarah Palin se još jednom pojavila u emisiji, i to na samom kraju, kada je s još nekim sudionicima emisije slušala jednu satiričnu hip hop pjesmu.

Bio je to izniman televizijski trenutak, koji je pokazao koliko su američke humorističke emisije u posljednje doba postale važne u američkoj politici. Doduše, od kada postoji komercijalna televizija u SAD-u, ona je uvijek imala ogromnu ulogu u američkoj politici, posebno u izbornim godinama. U početku su bili važni programi političkog karaktera s ozbiljnim voditeljima, gdje su uz političare nastupali i novinski ili televizijski politički novinari i komentatori. S vremenom se američka politička scena počela mijenjati, a mijenjala se i televizija, pa su se političari počeli pojavljivati i u nepolitičkim emisijama kako bi se predstavili široj TV publici, te stjecali popularnost i kod Amerikanaca koji nisu usredotočeni na politiku.

TINA FEYž dobila je dvije nagrade Emmy za scenarij i glavnu ulogu u seriji '30 RockTINA FEYž dobila je dvije nagrade Emmy za scenarij i glavnu ulogu u seriji '30 RockTako su se političari 90-ih počeli pojavljivati i u talk-showu na TV mreži CNN popularnog televizijskog intervjuista Larryja Kinga, gdje su neki čak najavljivali svoje predsjedničke kandidature te objašnjavali svoje programe. Poslije su se političari - posebno tijekom izbornih godina - počeli u velikom broju pojavljivati i u večernjim zabavnim emisijama, posebno kod slavnog Jaya Lenoa, voditelja najpopularnijeg večernjeg talk-showa “Tonight” na TV mreži NBC. Sada su se počeli pojavljivati negdje gdje se uopće nisu očekivali, u satiričkim emisijama, ne samo u “Saturday Night Live”, nego, na primjer, i na humorističkoj kabelskoj mreži Comedy Central gdje se inače emitiraju samo komedije, te koja se dosad nije smatrala informativnim medijem ni u kojem smislu.

Jon Stewart- Majstor političkog showa

Osoba najviše zaslužna za to što su se političari počeli pojavljivati u zabavnim emisijama je Jon Stewart s mreže Comedy Central, voditelj iznimno popularne komične satirične večernje emisije “The Daily Show”. Riječ je o emisiji koja naoko izgleda kao uobičajeni večernji talk-show, no to je, naprotiv, žestoka satira američke politike, ali i političkih medija. Tako je prije nekoliko mjeseci kod Stewarta gostovao i John McCain, a nešto prije su gostovali i Hillary Clinton i Barack Obama. Stewart je vrlo oštro razgovarao s McCainom, s kojim je inače osobni prijatelj, te mu je postavio i vrlo neugodno pitanje - hoće li se McCain javno odreći predsjednika Georgea W. Busha, kojem je zbog njegove politike popularnost pala na najnižu točku. McCain je nekoliko trenutaka razmišljao, a potom je ustao i počeo hodati kao da će napustiti studio ljut na Stewarta zbog neugodnog pitanja. Jon Stewart je tada, pokazujući na prazan stolac, viknuo na McCaina, potencijalnog budućeg američkog predsjednika: “Sjednite ovdje!”, pa se McCain vratio.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika