Objavljeno u Nacionalu br. 675, 2008-10-20

Autor: Berislav Jelinić, Orhidea Gaura

Zaokret u istrazi o slučaju Hodak

Policija na tragu pljačkašu

Nova saznanja policije otvorila su liniju istrage ubojstva Ivane Hodak koja otpisuje teoriju o mafijaškom ubojstvu i fokusira se na razbojstvo

ZGRADA U PREREZU Stubište zgrade u Ulici Pavla Hatza 2: ubojstvo je počinjeno na odmorištu prvogZGRADA U PREREZU Stubište zgrade u Ulici Pavla Hatza 2: ubojstvo je počinjeno na odmorištu prvogDošlo je do značajnog zaokreta u policijskoj istrazi ubojstva Ivane Hodak, 26-godišnje kćeri poznatog odvjetnika Zvonimira Hodaka. Dosad se najviše špekuliralo da je motiv ubojstva mafijaška osveta Hodaku ili njegovu klijentu, zatvorenom generalu Vladimiru Zagorcu. No neke okolnosti ubojstva, ali i nova policijska saznanja, otvorili su sasvim novi smjer policijskog rada, pa se sada uvelike provjerava teza da to nije bilo mafijaško ubojstvo, nego razbojničko ubojstvo. Novi elementi u kriminalističkoj obradi su dosad malo poznate činjenice da se Ivana Hodak tog jutra dva puta vraćala kući, te da je ubijena pri drugom, možda i neplaniranom povratku u stan. Istražuje se saznanje da je Ivana Hodak možda neposredno prije tog drugog povratka u stan - kako se špekulira - u jednoj banci podigla veću svotu novca. Napokon, novo je saznanje da su tog jutra na stubištu zgrade gdje je ona ubijena na trećem katu radila dva ličioca, što bitno smanjuje mogućnost da ju je naručeni ubojica čekao da se pojavi kako bi je ubio.

Zato se policija koja istražuje ubojstvo Ivane Hodak sve više koncentrira na mogućnost da je motiv ubojstva Ivane Hodak najvjerojatnije koristoljublje. Za tu su indikaciju značajne i riječi Tomislava Karamarka, novog ministra unutarnjih poslova, koji je prije nekoliko dana retorički izjavio: “A što ako nije u pitanju mafijaško ubojstvo?!” Zasad nepoznati ubojica likvidirao je Ivanu Hodak najvjerojatnije kako bi je opljačkao, jer je vidio ili doznao da je ona podignula stanovitu količinu novca sa šaltera u poslovnici Privredne banke Zagreb na Radničkoj cesti u Zagrebu. Nova saznanja kojima policija odnedavno raspolaže još uvijek nisu posve isključila dosad već spomenute moguće druge motive za njeno ubojstvo. Međutim, Nacional je koncem prošlog tjedna doznao ključne informacije koje bi pljačku mogle izdvojiti kao najvjerojatniji motiv ubojstva Ivane Hodak.


Policija je među snimkama nadzornih kamera koje se nalaze u blizini mjesta ubojstva uspjela izdvojiti jednu, na kojoj se nalazi osoba za koju se sumnja da bi mogla biti umiješana u brutalno ubojstvo Ivane Hodak. Policija tu informaciju zasad taji od javnosti, a vrlo je vjerojatno da se još uvijek rade naknadne provjere na temelju kojih će se moći donijeti definitivni zaključak hoće li tu osobu policija i formalno osumnjičiti za ubojstvo Ivane Hodak. Jedna informacija naročito navodi na sumnju da je pljačka u pozadini ubojstva. Ivana Hodak je posljednjih sati svog života 6. listopada, u prijepodnevnim satima, dva puta dolazila u stan svojih roditelja u Ulici Pavla Hatza 2, što baca novo svjetlo na okolnosti njene pogibije. Ona se tog jutra probudila u stanu svog dečka Ljube Pavasovića Viskovića u Šestinama na adresi Dedići 8a. Kako će se poslije ispostaviti, ondje su njih dvoje proveli svoj posljednji romantični vikend u životu. Rastali su se negdje oko 8.30. Ljubo Pavasović Visković tada je otišao u remetinečki zatvor posjetiti svog klijenta Ivana Gotovca. Ivana Hodak iz stana svog dečka u svom automobilu Lexus IS srebrne boje odvezla se u stan svojih roditelja u Ulici Pavla Hatza 2. Od Dedića do Hatzove, odakle je krenula oko 9 sati, trebalo joj je najviše 15 minuta vožnje, u što se uvjerila i Nacionalova ekipa krenuvši istim putem. Problematično je moglo biti jedino pronalaženje parkirnog mjesta na ulici, no čak i ako nije odmah našla mjesto, mogla je automobil parkirati u garaži u Petrinjskoj ulici, udaljenoj tristotinjak metara od ulaza u njezinu zgradu. Informacija da je Ivana Hodak iz Dedića najprije išla u stan svojih roditelja u Hatzovu dosad je bila nepoznata. Pisalo se da se ona od svog dečka zaputila ravno u Hrvatsku odvjetničku komoru, gdje je uzela potvrdu da je stekla uvjete za polaganje pravosudnog ispita. Međutim, ona je prije toga otišla u stan svojih roditelja.

Ondje se presvukla, susrela s ocem Zvonimirom Hodakom, s kojim je oko četvrt sata razgovarala o novom mobitelu koji mu je donijela, i tek se potom se zaputila u Hrvatsku odvjetničku komoru. Moguće je da ju je tijekom tog susreta Zvonimir Hodak zamolio da umjesto njega ode u Privrednu banku Zagreb podići novac s računa njegova odvjetničkog ureda. Moguće je da su oni o podizanju tog novca razgovarali i prije, ili je Ivana Hodak samoinicijativno otišla podići svoj novac iz banke. Kako se radilo o banalnoj stvari, ona o tome nije pričala sa svojim dečkom, niti je to uobičajeno spominjati. Ivana Hodak potom je otišla u Hrvatsku odvjetničku komoru u Koturaškoj 53, nedaleko od Cibonina tornja. Bilo da je išla preko zelenog vala i Preradovićeve, ili preko Glavnog kolodvora do Miramarske ulice i potom skrenula u Kupsku i Koturašku, trebalo joj je najviše pet minuta vožnje, što smo također testirali. Nadzorne kamere snimile su je kako ulazi u zgradu u 9.50. Ondje je relativno brzo obavila što je trebala i u 10.09 nadzorne kamere opet su je snimile na izlazu. Bila je odjevena u tamne trapezaste hlače i dugi plavi kaput. U ruci je imala veliku zlatnu torbu, a na nogama cipele s visokim potpeticama. Bila je dobro raspoložena, mahnula je portiru i zaputila se vjerojatno prema poslovnici Privredne banke Zagreb na Radničkoj cesti. Do tamo se vozila samo nekoliko minuta i podigla novac.

Prije 11 sati zaputila se ponovo u stan svojih roditelja u Hatzovoj 2, možda i kako bi ostavila podignuti novac, ili kako bi uzela nešto što je zaboravila, možda knjigu za učenje, i zaputila se u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu kako bi učila za pravosudni ispit. Bilo bi logično da se nije ugodno osjećala s većom količinom novca cijeloga dana na javnom mjestu, te da ga se zato htjela riješiti. Prije nego što se zaputila u stan svojih roditelja, iz njega je izišao njezin otac Zvonimir Hodak, a u međuvremenu se vratila njezina majka Ljerka Mintas-Hodak, koja je tog jutra rano izišla i nije se srela s Ivanom kad se ona ranije tog jutra došla presvući. U stanu je s njom bila i kućna pomoćnica, a osim drugih stanara koji su u to vrijeme boravili u svojim stanovima, na tavanu zgrade na trećem katu bili su ličioci. Ivana Hodak parkirala je svoj automobil KLJUČ RJEŠENJA enigme ubojstva Ivane Hodak krije se u novom saznanju policije: nesretna djevojka tog se jutra dva puta vraćala u roditeljsiki stanKLJUČ RJEŠENJA enigme ubojstva Ivane Hodak krije se u novom saznanju policije: nesretna djevojka tog se jutra dva puta vraćala u roditeljsiki stannasuprot haustoru s druge strane Hatzove ulice i oko 11 sati zaputila se ponovo u stan svojih roditelja. Najvjerojatnije su je pratile osobe koje su vidjele ili doznale da je ona nedugo prije toga podigla novac u banci. Upravo zbog činjenice da je Ivana parkirala automobil točno preko puta stana sasvim je sigurno da je ubojica morao imati pomagača. Jedan je morao voziti automobil kojim su pratili Ivanu, a drugi je, u trenutku dok je ona našla parkirno mjesto i izlazila iz automobila, morao istrčati iz auta kako bi bio spreman odmah iza nje uletjeti u haustor.

Druga bi mogućnost bila da ju je ubojica pratio na motoru, no u tom bi slučaju netko primijetio parkirani motor ili ubojicu koji odlazi na motoru. Lako je moguće da je jedna osoba uključena u ta zbivanja ušla za njom na stubište zgrade prije nego što su se za njom zatvorila vrata, koja su inače uvijek zaključana s ulične strane. Najbliži očevici koji su svjedočili dramatičnim događajima u zgradi u Hatzovoj 2 bila su dvojica soboslikara koji su upravo toga dana, u ponedjeljak ujutro 6. listopada, započeli ugovoreni posao ličenja hodnika. Činjenica da su upravo toga dan ličioci započeli sa svojim poslom znatno umanjuje mogućnost da se ubojica skrivao u hodniku i ondje čekao dolazak Ivane Hodak, čime se smanjuje mogućnost da je posrijedi naručeno ubojstvo koje je počinio profesionalni ubojica. On se, naime, ne bi mogao skrivati na stubištu cijelo jutro jer bi ga sigurno uočili ličioci. Doduše, Nacionalova ekipa pronašla je ipak potencijalno skrovište, na polukatu između prvog i drugog kata, gdje se ubojica mogao skrivati a da ga nitko ne vidi. To je krović nadograđenog dijela stana na 1. katu, na koji se može ući s prozora hodnika između prvog i drugog kata. Štoviše, s tog mjesta vidljiva je i staklena stijena stana Hodakovih na drugom katu. Kako ga kroz tu stijenu ne bi uočio netko iz stana Hodakovih, ubojica se mogao sakriti u rupu duboku jedan metar, široku metar i pol i visoku oko 80-ak centimetara ispod te stijene. U toj rupi teško bi ga mogla vidjeti čak i dvojica soboslikara koji su bili zauzeti poslom. Kako god bilo, ličioci su s poslom krenuli od trećeg kata, a najprije su ljepljivom zaštitnom trakom obrubljivali vrata i prozore da ih zaštite od bojenja. Kad su počeli raditi, s njima je bio i njihov gazda, koji ih je potom pozdravio i uputio se poslom na drugu lokaciju.

Nije prošlo više od pet minuta otkako je on izišao iz zgrade, za koje su vrijeme dvojica soboslikara uspjeli zaštitnom trakom oblijepiti tek dvoja vrata i prozor u hodniku na polukatu između drugog i trećeg kata, kad su najprije čuli da je netko ušao u zgradu i učinilo im se, zbog specifičnog odjeka cipela s visokim potpeticama, da su to ženski koraci. No kako i inače dok rade pokraj njih prolazi puno ljudi, nisu na to obraćali pažnju, sve dok samo nekoliko sekundi kasnije nisu čuli najprije ženski jauk, potom prvi pucanj, koji im se učinio nešto tišim, zvukove teškog disanja, i potom drugi, malo glasniji pucanj. U tom trenutku prepali su se za vlastiti život i nisu imali pojma o čemu se radi, dapače, nisu znali ni da u zgradi živi odvjetnik Zvonimir Hodak. S polukata između drugog i trećeg kata, dakle kat i pol od tijela Ivane Hodak, potrčali su na treći kat i pozvonili jednom stanaru te mu rekli da se nešto dogodilo i neka provjeri. Potom se jedan od dvojice soboslikara ponovno počeo spuštati prema dolje. U međuvremenu je iz svog stana na drugom katu izišla Ljerka Mintas-Hodak, a i drugi susjedi izišli su na hodnik da vide što se događa. Ljerka Mintas-Hodak, i ne sluteći da je osoba koja je ležala na tlu na prvom katu njezina kći jedinica, zamolila je soboslikara da pomogne njoj i drugoj susjedi da nesretnu ženu pomaknu i pomognu joj, no zaključili su da je najbolje da pozovu hitnu pomoć i policiju. Sanja Duggan, pred čijim se vratima ubojstvo dogodilo, stavila je nesretnoj djevojci u međuvremenu jastuk pod glavu. Kad se Ljerka Mintas-Hodak spustila do prvog kata, gdje je ležalo Ivanino tijelo, začuo se njezin vrisak jer je u tom trenutku shvatila da je to njezina kći. Počela je zapomagati: “Ivana, Ivana, nije to valjda Ivana. Ivana, diši, Ivana, diši.” Na žalost, Ivani više nije bilo spasa.

Nacionalova ekipa bila je na mjestu zločina, u zgradi u Hatzovoj 2 u Zagrebu. U zgradu smo ušli bez ikakvih problema, pozvonivši na jedno od zvona, a nakon što nas je gospođa putem portafona pitala tko je, rekli smo da je dostava. Prvo što smo primijetili bilo je da se ulazna vrata, zbog hidrauličkog zatvarača u gornjem lijevom kutu, zatvaraju s nekoliko sekundi NA POČETKU ISTRAGE smatralo se da seNA POČETKU ISTRAGE smatralo se da sezakašnjenja. Dakle, ubojica Ivane Hodak nije uopće morao provaliti, nego je komotno mogao ušetati u zgradu dvije, tri sekunde nakon nje. Uostalom, ulazna vrata bila su u funkciji i neposredno nakon ubojstva. Nakon što je Ivana Hodak ušla u zgradu, počela se penjati prema stanu svojih roditelja. Nakon što je nekoliko sekundi iza nje, zahvaljujući hidrauličnom zatvaraču vrata, u haustor ušao i ubojica, krenuo je za njom i sustigao je na prvom katu. Ivana je sigurno čula užurbane korake iza sebe i najvjerojatnije se okrenula da vidi tko je to. Ako joj je ubojica samo želio istrgnuti torbu iz ruke, vjerojatno se prepao da ga ona ne prepozna i zbog toga je pucao u nju, i to iz pištolja marke Crvena zastava TT bez prigušivača. Da se Ivana sigurno okrenula, dokazuje i položaj u kojem je njezino tijelo nađeno, kao da ide prema dolje. Ubojici su trebale dvije sekunde da izvuče kuvertu s novcem iz torbe, potom pobjegne na ulicu i nestane u mnoštvu prolaznika.

Nekoliko informacija posredno potvrđuje da policija ozbiljno istražuje je li pljačka u pozadini brutalnog ubojstva Ivane Hodak. Policiji su se nedugo nakon ubojstva Ivane Hodak javile tri ženske osobe, tvrdeći da su Ivanu Hodak vidjele u poslovnici Privredne banke Zagreb na Radničkoj cesti kako podiže veliku količinu novca. Policija ih je nedavno ispitala i pokazala im slike Ivane Hodak u četiri različite odjevne kombinacije. Nijedna od tih osoba nije točno pokazala što je Ivana Hodak u tom trenutku odjenula, a pogriješile su i u vremenu u kojem su tvrdile da su je vidjele na šalteru banke. Da policija raspolaže informacijom da je Ivana Hodak podigla novac iz Privredne banke Zagreb, potvrđuje i to što je od Privredne banke policija zatražila pisano očitovanje o količini novca koji je podigla i s kojeg računa. To pisano izvješće policija od Privredne banke Zagreb navodno još nije dobila, iako bi ta informaciji mogla pouzdano odrediti motiv ubojstva, maksimalno suziti kriminalističku obradu i tako ubrzati put do eventualnog pronalaženja počinitelja. Dražen Dumančić, glasnogovornik Privredne banke Zagreb, za Nacional nije htio komentirati tu situaciju, izjavivši da zbog interesa policijske istrage ne može odgovoriti na pitanje koliko je Ivana Hodak podigla novca i u kojoj poslovnici. Međutim, Dumančić nije izravno demantirao informaciju da je Ivana Hodak toga dana podigla novac iz Privredne banke Zagreb.

Takav mogući motiv i scenarij tragičnog stradavanja Ivane Hodak stavio bi u logičan kontekst neke poznate okolnosti tog događaja. Policiji isprva nije bilo jasno zašto bi profesionalni ubojica pucao iz pištolja marke Crvena zastava TT, vjerojatno bez prigušivača, usred dana u centru Zagreba. Ako je ubojica gotovo slučajni, ali beskrajno drski i beskrupulozni pljačkaš koji je iskoristio pogodnu priliku, onda nije toliko čudno što se poslužio oružjem koje je dostupno velikom broju ljudi i kojim se profesionalni ubojice rijetko služe. S druge strane, takav mogući motiv i scenarij tog događaja objašnjava i odabir trenutka likvidacije. Ubojstvo se naprosto dogodilo u trenutku kad je pljačkaš ubojica bio uvjeren da žrtva koju napada kod sebe ima novac. Kako je Ivana Hodak bila lijepa i dobro odjevena, nosila skupu torbu, otmjeno izgledala i vozila atraktivan automobil, sve je to moglo navesti pljačkaša ubojicu da pomisli kako ona nosi veću količinu novca. Kolika god ta količina novca bila, ubojica bi u takvom scenariju pokazao da je samo zbog novca bio spreman oduzeti život nedužnoj djevojci. Bilo bi krajnje apsurdno, ali ne i nemoguće, da je Ivana Hodak ubijena i zbog puno manje količine novca.

Kako god bilo, takav mogući scenarij tog događaja u najvećoj mjeri otpisuje mafijašku pozadinu tog ubojstva, koja bi eventualno imala za cilj upozoriti Vladimira Zagorca, najpoznatijeg klijenta žrtvina oca Zvonimira Hodaka, ili kazniti Zvonimira Hodaka zbog nečega u čemu je u Zagorčevu slučaju možda sudjelovao, a što nije imalo veze s njegovim odvjetničkim angažmanom. Policija još uvijek istražuje i mogućnost da su u pozadini ubojstva Ivane Hodak i ti motivi. Međutim, činjenica je da bi profesionalni ubojica puno lakše Ivanu Hodak mogao likvidirati ranije toga jutra, kad je izlazila iz stana svog dečka u Šestinama, a mogao je to učiniti i kad je prvi put ulazila u zgradu gdje se nalazi stan njenih roditelja u Hatzovoj 2. Policiju je, među ostalim, prilično zbunjivao baš odabir mjesta i trenutka likvidacije - u centru grada, praktično u podne, kad je rizik najveći. Na takvo što profesionalni ubojica rijetko bi se odlučio, iako su se u prošlosti događali i takvi slučajevi. S druge strane, u današnje vrijeme nimalo nije nemoguće očekivati da bi se netko iz prilično banalnog razloga mogao usuditi učiniti takvo zlodjelo. U Hrvatskoj ljudi pogibaju gotovo svakodnevno u naoko bezazlenim situacijama, a jedan od najsvježijih primjera je ubojstvo čovjeka u zagrebačkom naselju Prečko koji je prošle nedjelje usred bijela dana šetao psa, posvađao se s osobom koja je skupljala plastične boce i preminuo izboden nožem do smrti.

Zvonimir Hodak je u trenucima teško opisive boli zbog gubitka jedinog djeteta prošlih dana iznio razne verzije tko bi mogao stajati iza tog ubojstva, ali mu nitko od onih koje je prozivao to najvjerojatnije nije zamjerio. Kako god bilo, Zvonimir Hodak mogao bi značajno pomoći policiji da rasvijetli je li pljačka u pozadini ubojstva njegove kćeri. On sasvim sigurno može vrlo S MAJOM PEDIŠIĆ koja je Ivani Hodak, kakoS MAJOM PEDIŠIĆ koja je Ivani Hodak, kakobrzo rasvijetiliti neke ključne zagonetke, jer zna je li rekao kćeri da podigne novac, a mogao bi znati i je li ona namjeravala podići svoj novac iz banke. Može se pretpostaviti da će Hodaku sigurno biti u interesu da pomogne policiji najbolje kako umije, ne bi li napokon ipak bilo razjašnjeno ubojstvo njegove kćeri. Policija u međuvremenu poduzima goleme napore da kvalitetnije usmjeri kriminalističku obradu u smjeru koji joj se čini najizvjesnijim na putu razrješenja ubojstva Ivane Hodak. Koristi se i sustav Watson, kojim se analiziraju telefonski razgovori mobitelima svih osoba koje su se u sporno vrijeme nalazile blizu mjesta ubojstva, ali i na drugim lokacijama na kojima je posljednjih sati svog života boravila Ivana Hodak.

Kako se ubojstvo dogodilo usred radnog dana na iznimno frekventnoj lokaciji u centru Zagreba, riječ je o jako opsežnom poslu. No on bi mogao dovesti do nekih rezultata i u konačnici u najmanju ruku otkriti koliko je osoba izravno sudjelovalo u praćenju, mogućoj pljački i likvidaciji Ivane Hodak. Policija i dalje obavlja brojne informativne razgovore kako bi suzila krug mogućih sumnjivaca. Tako je potkraj prošlog tjedna definitivno oslobođen svake sumnje Ivor Vucelić, bivši dečko Ivane Hodak, kojem je vraćena američka putovnica. On je prije nekoliko dana zbunio policiju, jer na poligrafu nije govorio istinu o svojim sumnjivim poslovnim kontaktima u Srbiji. To ga je isprva dovelo u neugodnosti, a i policija je bespotrebno gubila energiju na krivom području. Međutim, sad su se i te nejasnoće razjasnile. Sve to pokazuje da policija ozbiljno radi na tom slučaju, te da bi se uskoro mogli očekivati i konkretni rezultati.

Parkirno mjesto pred zgradom

Istražitelji ne odustaju od toga da testiraju sve moguće teorije o motivu za ubojstvo Ivane Hodak. Jedna se tiče sasvim banalnog mogućeg povoda - parkiranja. Ispituje se mogućnost da je Ivana Hodak u 11 sati na zelenom valu pred zgradom parkirala na mjesto koje je netko drugi sebi u glavi zacrtao kao svoje pa se odlučio na agresiju.

Putovanja i jezici kao strast

Prijatelji Ivane Hodak kažu da je jako voljela putovanja. Posjetila je mnoge zemlje u cijelom svijetu i govorila nekoliko jezika. Osim francuskog, koji je naučila u vrtiću, govorila je njemački, engleski, španjolski i talijanski. Uspješna je bila i u učenju, nakon Pravnog fakulteta odradila je vježbenički staž i pripremala pravosudni ispit.

Vezane vijesti

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je da tajne službe sigurno nisu špijunirale bivšu ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy, a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika