21.10.2008. / 09:45

Autor: Petra Horvat

Snažan rast na Wall Streetu

Dow Jones porastao iznad 9000 bodova

U ponedjeljak je na Wall Streetu zabilježen snažan rast dionica, nakon što su ulagači pozdravili najavu drugog paketa državnih poticaja američkom gospodarstvu i poboljšanje stope međubankarskih posudbi. Index Dow Jones porastao je za 413 bodova ili 4,7 posto, čime se vratio iznad granice od 9000 bodova, točnije na 9.265,43 boda. Indeks Standard & Poor's 500 dobio je na vrijednosti 4,8 posto, a tehnološki indeks Nasdaq 3,4 posto.

Ulagači su pozitivno primili i izjavu predsjednika američke središnje banke- Federalnih rezervi, Bena Bernankea, koji je u Kongresu predložio donošenje drugog paketa fiskalnih poticaja kojima se želi ojačati gospodarstvo. Bijela je kuća objavila da je otvorena prema toj mogućnosti. Pretpostavku da se zaleđeno tržište počelo odmrzavati osnažile su i izjave ministra financija Henryja Paulsona o poboljšanju  stope posudbi među bankama. Dionice su porasle i zbog optimizma koji su ulagači počeli iskazivati.

"Ulagači su tijekom vikenda ohrabreni glavnom temom novog broja poslovnog tjednika Barron's, predviđanjima po kojima recesija neće trajati tako dugo kako se strahovalo. No, glavni faktor za obnovu povjerenja je poboljšanje stope međubankarskih posudbi tijekom prošloga tjedna", kazao je Dave Rovelli, direktor trgovanja obveznicama u tvrtki Canaccord Adams koji smatra da je nužno vidjeti da banke ponovno posuđuju jedna drugoj.

"Nedavni pad Libora, što je ključna kamatna stopa za posudbe među bankama, na prekonoćnoj i na tromjesečnoj razini, bio je od kritične važnosti", kazao je Rovelli. Indeksi glavnih američkih gospodarskih pokazatelja također je porastao. LEI je rastao za 0,3 posto, nakon što je prethodnog mjeseca pao za 0,9 posto. Libor, stopa za prekonoćne posudbe među bankama, u petak je pala 1,51 posto sa 1,67 posto ,što je najniže u posljednje četiri godine. Tromjesečni Libor, u petak je pao na 4,06 posto, sa 4,42 posto. Mjera oskudice gotovine na tržištu, Libor-OIS koji je još  jedan idnikator, pao je na 2,93 posto u petak.

Na drugim tržištima, sirova nafta tipa 'U.S. light crude' za isporuke u studenom, rasla je 2.40 dolara na 74.25 dolara za barel na robnoj burzi u New Yorku NYMEX, nakon što je prošloga tjedna pala na najnižu razinu u 13 mjeseci.

Cijene benzina u SAD-u pale su na nacionalni prosjek od 2,92 dolara za galon (4,10 za litru), prema Američkom autoklubu AAA.

Cijena zlata - COMEX gold - za isporuku u prosincu rasla je za 2.30 dolara na 790 dolara za uncu.

U trgovanju valutama, dolar je ponovo rastao prema euru i jenu.

Vezane vijesti

Repriziranje bankarskog debakla

Repriziranje bankarskog debakla

J.P. Morgan Chase & Co., najveća banka u SAD-u, čiji je izvršni direktor Jamie Dimon bio na čelu rata Wall Streeta protiv regulacije, objavila je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika