21.10.2008. / 11:43

Autor: Nina Tomljanović

Istraživanje

Voće i povrće smanjuje opasnost od srčanih tegoba

Istraživanje je pokazalo da osobe ovisne o prženoj hrani, slanim grickalicama, jajima i mesu, nose dodatnih 35 posto opasnosti od infarkta od onih osoba koje jedu malo ili uopće ne konzumiraju prženu hranu i meso

Na temelju istraživanja Interheart znanstvenici su došli do zaključka da prehrana koja je bogata  voćem i povrćem smanjuje opasnosti od srčanih tegoba, dok ona koja je slana i pržena to znatno povećava.

Kroz istraživanje su znanstvenici pratili  16.000 pacijenata koji su preživjeli infarkt između 1999. i 2003. godine u cijelom svijetu, rekao je jedan  od glavnih autora tog istraživanja Salim Yusuf dodavši da je riječ o drugačijoj vrsti istraživanja jer su u ranijim razmatrali samo  osobe oboljele u razvijenim zemljama.

Pacijenti su ispunili i upitnik o prehrambenim navikama, na temelju 19 skupina hrane koji sadrže dobre i one sastojke koji štete zdravlju vodeći računa o prehrambenim sklonostima svake zemlje.

Istraživanje je pokazalo da osobe ovisne o  prženoj hrani, slanim grickalicama, jajima i mesu, nose dodatnih 35 posto opasnosti od infarkta od onih osoba koje jedu malo ili uopće ne konzumiraju  prženu hranu i meso.

Osobe koje jedu hranu  bogatu sirovim ili kuhanim povrćem i voćem, imaju  30 posto manje izgleda da će doživjeti srčani udar od onih koje jedu malo voća i povrća.

Treća skupina su osobe u čijoj su prehrani zastupljeni  tofu i soja sos. U toj skupini izgledi za infarkt su vrlo mali, jer tofu sadrži tvari koje štite srce, ali ih anulira soja sos ističe istraživanje.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika