21.10.2008. / 13:20

 

Američki dolar je prologa tjedna ojačao u odnosu na većinu drugih valuta, nakon što je gubitak kontrole na tržištima dionica povećao potražnju za dolarom kao utočištem. Iako su mnogi ekonomisti predviđali recesiju za SAD, previranja na tržištima financija podigla su privlačnost dolarskih transakcija uz špekulaciju da će recesija u Sjedinjenim državama biti relativno blaga u odnosu na druge krajeve, posebno na Euro-regiju – jer dokazi očito ukazuju na veliko usporavanje sektoru biznisa i proizvodnje u toj regiji, zajedno s padom potražnje iz SAD-a, pošto kupci troše sve manje, a nezaposlenost raste. Trgovina na malo u SAD-u zabilježila je ovog rujna najveći pad u posljednje tri godine, kako se gomilaju gubici radnih mjesta, cijene nekretnina poniru, a kreditna kriza se produbljuje – što je sve utjecalo na potrošače. Federalni indeks proizvodnje u Philadelphiji je pao na najnižu vrijednost u dvadeset godina, a i onaj njujorški je dosegao rekordan pad, kako su narudžbe iz inozemstva stigla na ojačani dolar i potrošače uznemirene financijskim previranjima. Svi ovi ekonomski podaci pokazuju da negativnost nije postavila veliki pritisak na dolar, a kako ekonomisti očekuju: europska i azijska gospodarstva proći će gore od američkog, ostavljajući tako investitorima manje mogućnosti za izbor drugih valuta kao „sigurnih luka“.

Koraci koje su centralne banke poduzele da odmrznu kreditna tržišta uspješno su snizili rate novčanog tržišta i pojačali volju banaka za uzajamnim pozajmljivanjem, a također su i pokrenuli povećanje potražnje za dolarskim kapitaliziranjem na globalnom novčanom tržištu. Ovog tjedna, dolar bi trebao malo oslabiti u odnosu na ostale valute, kako se Burza SAD-a oporavlja i pojavljuje se djelomičan pritisak prodaje nakon nedavnih dobitaka. Pratite ovotjedne ekonomske izvještaje SAD-a – Vodeće indikatore, izvješće o nezaposlenosti, indeks cijena nekretnina i postojećih prodaja kuća, intervalutne ekonomske objave, izjave i komentare Federalne Banke i Riznice, fiskalne rezultate velikih korporacija i vijesti vezane uz njih.

JPYJapanski jen je prošli tjedan oslabio u odnosu na većinu drugih valuta, pošto je Burza SAD-a imala zabilježen dan sa najvećim dnevnim dobitkom u zadnjih sedamdeset godina, nakon Vladinog plana da otkupi udjele u bankama i federalnog „guranja“ dolarske „poplave“ u globalne financijske tokove, što je povećalo povjerenje investitora. Ali izmjena udaraca i nije potrajala jer većina investitora špekulira da taj plan neće biti dovoljan da „oživi“ bankarski sektor i spriječi recesiju. Bank of Japan je prošli tjedan objavila da će ponuditi imaocima vrijednosnica koliko god dolara požele, pridružujući se tako europskim kolegama u pokušaju da snize troškove pozajmica, kako bi ohrabrili uzajamno pozajmljivanje među bankama i spriječili kreditnu nestašicu koja bi mogla uništiti banke.
Ekonomski podaci i dalje pokazuju pogoršanje u japanskoj ekonomiji, uzrokovano slabljenjem potražnje za japanskim proizvodima uslijed globalnog ekonomskog usporavanja i financijskih preokreta koji su uznemirili potrošače diljem svijeta. Japanska ekonomija mogla bi se još više usporiti pošto se gospodarstvo te zemlje uvelike oslanja na izvoz - SAD je njihov glavni partner – a potrošači u SAD-u smanjuju trošenje, budući da se nalaze u rekordnom gubitku prava i pritisnuti porastom stope nezaposlenosti. Pratite ovotjedne japanske ekonomske izvještaje – Vodeći indeks, coincident index, podatke o prodaji, Indeks Sve Industrijske Aktivnosti, trgovinu supermarketa i prilagođenu bilancu robnih kretanja, međuvalutne i važne ekonomske objave, izjave/komentare članova centralne banke, US-movement indeks, vijesti vezane uz velike korporacije i njihove fiskalne rezultate.

EUREuro je prošli tjedan pao u odnosu na dolar, kako je pad dionica uzrokovao porast privlaènosti dolara, dok ekonomski podaci i dalje pokazuju da globalna kreditna kriza prijeti da povuèe Europu u golemu recesiju. Euro je prošlog tjedna i ostao slab, a ankete su pokazale da je povjerenje njemaèkih investitora palo gotovo rekordno nisko, a povjerenje u francusku proizvodnju se u rujnu strmoglavilo na najniže vrijednosti u zadnjih petnaest godina. Europski voðe pokušavaju zagarantirati novi dug bankama, u pokušaju da zaustave najgore kretanje na europskim burzama – ali ne uspijevaju u svom cilju pošto je nesigurnost tržišta uplašila investitore i podigla dolar kao „utoèište“. Dolar je prošlog tjedna ostao jaèi u odnosu na euro zahvaljujuæi Europskoj centralnoj banci, Bank of England i SNB, èije su pozajmice financijskim institucijama (u zajednièkom iznosu od 254 milijarde dolara) pojaèale globalnu potražnju za kapitaliziranjem i smanjile zalihe gotovog novca.

Euro bi se slijedeæeg tjedna trebao nešto oporaviti u odnosu na dolar, kako bi se i globalno tržište dionicama trebalo stabilizirati, podržano kratkoroènim pokriæima nakon nedavnih dobitaka. Pratite ovotjedne izvještaje iz Euro-zone – njemaèki Producer Price Index, talijanski indeks maloprodajnih cijena, francuski indikator business-povjerenja, francusku bilancu potrošnje, francuski production outlook indikator, current account Euro-zone, talijansku trgovnisku bilancu izvan EU, Industrial nwe orders Euro-zone, francuski project management institute , talijanski indeks potrošaèkog povjerenja, njemaèki PMI i PMI Euro-zone, intervalutne ekonomske objave, komentare i izjave èlanova centralnih banaka, vijesti vezane uz velike korporacije i njihove fiskalne rezultate.

Sirova naftaCijena sirove nafte pala je prošli tjedan  na ispod 70$, najniže u zadnjih 16 mjeseci, prije neznatnog povratka cijene na iznad 70$, pošto je OPEC ubrzao sastanak za studeni, na kojem æe vjerojatno pozvati na smanjenje proizvodnje kako bi se pridigle cijene nafte koje su se srušile za više od 50% od vrhunca u srpnju. OPEC je snizio svoju zahtijevanu prognozu za 2009., pošto financijska kriza prijeti uvlaèenjem globalne ekonomije u recesiju – takoðer su pomaknuli sastanak planiran za studeni na 24. listopad, kako bi raspravili izlazne razine. Analitièari predviðaju da bi zemlje OPEC-a mogle smanjiti isporuku za èak do 2 milijuna barela dnevno. Cijena nafte ostala je nepromijenjeno niska prošli tjedan, pošto je izvješæe o zalihama Odjela za energetiku SAD-a pokazalo poveæanje zaliha dvostruko veæe od oèekivanog po prognozama.
Jaèanje dolara smanjilo je i privlaènost robe kao investicijske «ograde» u turbulentnom tržištu. Cijene nafte trebale bi ovaj tjedan porasti zajedno s porastom cijena dionica i OPEC-ovim najavljenim rezanjem proizvodnje preko 2 milijuna barela dnevno – prognoza cijena nafte, kaže da bi mogla pasti na 50$ uz smanjenju potražnju za gorivom. Pratite ovotjedne ekonomske objave, izjave/komentare èlanova centralnih banaka, vijesti vezane uz vodeæe korporacije, amerièki indeks cijena, geopolitièkih rizika, sastanak OPEC-a (24. listopada), izvješæe o zalihama i korporativne fiskalne rezultate.

Valutni par EUR/USD u toku današnjeg dana probio je minimum od 10.10.2008 godine koji se nalazio na cijeni 1.3252 te sada vidimo kako se cijena kreæe u silaznom kanalu koji je ilustriran na slici. Na slici je prikazan grafikona na bazi èetiri sata te vidimo kako se linija moving average-a u ovom sluèaju ponaša kao otpor. U toku dana oèekujemo testiranje donje linije kanala kako prikazuje strelica na slici

Mario Tomljanović, analitičar

Vezane vijesti

Tjedna analiza PBZ-a: Javni dug i državna jamstva na 50% BDP-a

Tjedna analiza PBZ-a: Javni dug i državna jamstva na 50% BDP-a

Prema podacima Ministarstva financija ukupni prihodi državnog proračuna protekle su godine iznosili 110,6 mlrd kuna, a rashodi 122,9 mlrd kuna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika