22.10.2008. / 13:32

Autor: Nina Tomljanović

Nakon pet mjeseci

Maloljetnici priznali da su na smrt pretukli Luku Ritza

Dvojica mladića u dobi od 16 i 17 godina su 1. lipnja u jedan sat ujutro na autobusnoj stanici na Mostu slobode od Luke Ritza i njegovog godinu dana starijeg prijatelja tražili novac i cigarete, a kad su im rekli da nemaju 16-godišnjak je bez razloga napao Ritza koji je sjedio na nogostupu

Dvojica mladića, od njih pet koliko ih je policija tijekom  jučerašnjeg dana privela, osumnjičeni su za nanošenje teških tjelesnih ozlijeda, od kojih je preminuo 19-godišnji maturant Luka Ritz.

Ostali privedeni mladići terete se za nasilničko ponašanje i teško ozljeđivanje Ritzovog prijatelja. Priveden je bio i šesti mladić, no on je ubrzo pušten jer je utvrđeno da nije podržavao napad niti u njemu sudjelovao.

Četvero mladića u dobi od 15 do 17 godina privedeni su danas prijepodne na Općinski sud u Zagrebu, a jednog 18-godišnjaka će ispitati istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Maloljetni osumnjičeni mladići priznali su  kaznena djela za koja ih se tereti uz nazočnost roditelja, dok je punoljetni osumnjičenik također priznao, ali u  nazočnosti odvjetnika, izvijestio je na konferenciji za novinare načelnik odjela općeg kriminaliteta Predrag Brkopac.

Dvojica mladića u dobi od 16 i 17 godina su 1. lipnja u jedan sat ujutro na autobusnoj stanici na Mostu slobode od Luke Ritza i njegovog godinu dana starijeg prijatelja tražili novac i cigarete, a kad su im rekli da nemaju 16-godišnjak je bez razloga napao Ritza koji je sjedio na nogostupu.

Nakon što je Luka pao na tlo, obojica maloljetnika nastavila su ga tući, a kad je pokušao pobjeći 17-godišnjak ga je bacio na tlo te su ga obojica nastavila tući.

Druga dvojica osumnjičenih u dobi od 15 i 18 godina, paralelno su napali Ritzovog prijatelja da bi ga potom napala sva petorica.

U napadu su oba mladića zadobila teške tijelesne ozlijede, a Luka je od brutalnog premlaćivanja preminuo 12. lipnja.
Nakon brutalnog napada, koji je uz ubojstvo Ivane Hodak ostavio najviše traga među građanima, osumnjičeni mladići su se sastali i komentirali tko je jače koga udarao i na koji način.

Desetak dana kasnije, kada su izišli članci u gotovo svim medijima, mladići su shvatili da su počinitelji, ali o svemu su odlučili šutjeti iako su naslućivali da će biti otkriveni.

Načelnik odjela općeg kriminaliteta Brkopac je rekao da su osumnjičeni izrazili žaljenje, da njihovi roditelji nisu znali da su oni počinitelji, ali da su bili su na strani istine.Četvorica od njih policiji su poznata zbog manjih kaznenih djela imovinskog karaktera.

Policija je tijekom istrage obavila 1500 obavijesnih razgovora i 60-tak radnji prepoznavanja.
Informaciju o uhićenju počinitelja potvrdila je i Lukina majka, Suzana Ritz. Ona je kazala da ju je  tijekom noći kontaktirala policija i obavijestila da su pronašli ubojicu njezinog sina.

Vezane vijesti

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

Učenice osnovne i srednje škole Ivona Farkaš i Klara Đurkin dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika