22.10.2008. / 11:46

Autor: Hrvoje Šimičević

Hrvatski sabor

Milanović zatražio smjenu Sanadera

Milanoviću nije jasno kako je Sanader i nakon smjene hvalio Berislava Rončevića i Anu Lovrin, uz isticanje da su dobro radili svoj posao. "Ili nisu bili dobri, ili su sada imenovani supermani", zaključio je Milanović

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović zatražio je danas u Saboru ostavku premijera Ive Sanadera, ističući kako  je on glavni i odgovorni urednik ove vlasti te da zbog političke odgovornosti mora otići. Složio se sa Sanaderom, koji je u svom govoru pred saborskim zastupnicima kazao kako SDP nema šansu za prolazak ovog prijedloga.

Milanović je istaknuo kako je SDP i prije upozoravao na činjenicu da su institucije u resorima unutarnjih poslova i pravosuđa neučinkovite, dodavši kako su ta upozorenja dočekivana s podsmijehom iz HDZ-a, te su još to potencirali pohvalom čelnih ljudi spomenutih ministarstava.

"Ne događa se ništa, a onda jednim potezom pera čistka gotovo čitavog ešalona u policiji i pravosuđu" rekao je Milanović. Milanoviću nije jasno kako je Sanader i nakon smjene hvalio Berislava Rončevića i Anu Lovrin, uz isticanje da su dobro radili svoj posao. "Ili nisu bili dobri, ili su sada imenovani supermani", zaključio je Milanović. Uz niz kritika koje obuhvaćaju djelovanje gotovo svih vladinih resora, Milanović je u svom govoru najviše kritika uputio prema nesnalaženju aktualne strukture u borbi s organiziranim kriminalom.

Referirao se na recentnu Sanaderovu izjavu kako Vlada više neće tolerirati mafiju i organizirani kriminal. "Ispada da se mafija i organizirani kriminal do sada toleriralo", kazao je Milanović, dodavši kako to nije moguće ukoliko se između ostalog nastavi daljnja politizacija policije.

"Prije pet dana novi je ministar unutarnjih poslova rekao kako mu je cilj depolitizirati policiju. Policija je politizirana, to priznaje čak i kandidat za ministra policije", rekao je Milanović. Premijera je prozvao i za kašnjenje Hrvatske na putu ka EU, u odnosu na rokove koje su Vlada i Sanader prije pet godina isticali kao ciljeve. "Perspektive su nam slabije, rokovi su dramatično pomaknuti i moramo se pitati tko je za to odgovoran", rekao je Milanović. Premijer Sanader je kazao kako se osjeća politički odgovoran za mnoge pozitivne stvari koje su dogodile tijekom pet godina njegove vlasti.

Ova će rasprava završiti vašim neuspjehom, ali ja nemam ništa protiv toga. Bilo bi dobro da energiju koju trošimo ovdje, iako ovo jest demokratska rasprava, uložimo u ostvarenje zajedničkih ciljeva naše države - zaključio je Sanader, ispričavši se zastupnicima zbog prijevremanog napuštanja Sabora, zbog otvorenja autoceste Zagreb-Rijeka.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika