22.10.2008. / 14:51

Autor: Nina Tomljanović

Međunarodni sajam SASO

Mesić: IGH je monopolist

Mesić je kazao kako mu smetnju predstavlja što je Institut građevinarstva Hrvatske zadržao prefiks Hrvatska u svom imenu

Otvarajući 13. mueđunarodni sajam SASO u Splitu, predsjednik Stjepan Mesić unatoč brojnim prigovorima na natječaj nije želio komentirao pobjedu IGH-ovog natječaja za izgradnju aerodromske zgrade na Plesu.

Ipak, Mesić je kazao kako mu smetnju predstavlja što je Institut građevinarstva Hrvatske zadržao prefiks Hrvatska u svom imenu, piše Dalmacijanews.

"Postavlja se pitanje da li netko može biti institut, a pretvoren je u privatno poduzeće i stvarati monopol. Ako netko projektira, nadzira i izvodi radnje, za mene je to apsolutno monopol. Smatram da u našoj pravnoj regulativi mora doći do čiste situacije. Neka se kolege iz IGH ne ljute, ali oni mogu biti tek projektno poduzeće ili neka ga nazovu kako hoće, ali ne smiju druge subjekte i građane dovoditi u zabludu, o čemu se tu radi", rekao jeMesić.

Na sajmu, predsjednik Mesić je komentirao stanje u brodogradnji te je podsjetio da su se druge zemlje odrekle svoje brodogradnje, ali im to nije donijelo gospodarski napredak.

"Podržavam rezanje troškova Vlade, ali smatram da se u to ne bi trebala ubrajati hrvatska brodogradnja", rekao je Mesić.
Brodogradnja je hrvatski brand, kaže Mesić i kao takvu trebalo bi je sačuvati i specijalizirati, jer to nam je jedini način da uspijemo.

Istaknuo je da su mnoge europske zemlje zatvorile svoja brodogradilišta, ali da tim činom nisu sebi uspjele osigurati značajniji gospodarski pomak.

Predsjednik se osvrnuo i na reforma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Kaže kako je Hrvatska uspjela uspješno  završiti dio reformi bitnih za ulazak u Europsku uniju, te je najavio zatvaranja pregovoračkih poglavlja s EU do kraja 2009. godine. "Sa svoje strane Hrvatska je ostvarila sve pretpostavke za ulazak u EU, ali o članstvu će na kraju ipak ostvarivati konsenzus svih članica", rekao je Mesić.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika