22.10.2008. / 16:38

Autor: Petra Horvat

Italija

Talijanska Vlada studentima prijeti policijom

'Pozvat ću danas ministra unutrašnjih poslova i dat ću mu upute kako moraju intervenirati policijske snage', poručio je talijanski premijer

Po prvi put u više od pedeset godina, talijanska Vlada, na čelu sa premijerom Silviom Berlusconijem, studentima prijeti da će silom spriječiti prosvjedne okupacije. Talijanski premijer je učenicima i studentima poručio da će se svakom njihovom pokušaju da okupiraju sveučilišta ili škole oduprijeti policijskom akcijom.

Studenti i učenici prosvjedom se žele oduprijeti zakonu koji je predložila ministrica obrazovanja Maria Stella Gelmini. Vlada te zakone donosi kako bi pojeftinila trošak javnog školstva, koje smatra neučinkovitim.

Nastavnici, učenici i studenti ističu da će time znatno pasti kvaliteta javnog školstva.

Koliko je premijer odlučan u ostvarenju svojih prijetnji govori činjenica da je policija jučer u Milanu uporabila silu kako bi razbila nenajavljenu povorku studenata.

Također, Berlusconijeva je Vlada iz 2001. godine  tijekom sastanka zemalja G7 u Genevi, u školu "Diaz" uputila policiju i karabinijere koji su pretukli mladi prosvjednike dok su spavali. Nakon što su ih u snu premlatili, prosvjednike su odveli u vojarnu u Bolzanettu u kojoj su mnogi od njih podvrgnuti mučenju. Također, policija im je podmetnula lažne dokaze, poput oružja i Molotovljevih koktela, što je kasnije sudski i pravomoćno dokazano.

"Nećemo dopustiti da se okupiraju sveučilišta i škole, jer okupacija nije demonstracija ni iskaz slobode, nego nasilje. Pozvat ću danas ministra unutrašnjih poslova i dat ću mu upute kako moraju intervenirati policijske snage", poručio je Berlusconi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika