22.10.2008. / 17:16

Autor: Petra Horvat

Zagreb

Jelavića u Njemačkoj terete za pokušaj prijevare

Njemački Kazneni zakon za djelo ili pokušaj prijevare predviđa kaznu do pet godina ili novčanu kaznu, ali je u posebno teškim slučajevima predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do deset godina

Protiv Nikice Jelavića, hrvatskog državljana poznatog kao prvooptuženi na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji, na Zemaljskom sudu u Kemptenu u Bavarskoj podignuta je tužba zbog pokušaja prijevare. Zemaljski sud je potvrdio da je primio optužnicu koju je podnijelo Njemačko državno odvjetništvo koje Jelavića tereti za pokušaj prijevare u posebno teškom slučaju, krivotvorenje službenih isprava u četiri posebno teška slučaja i poticaj na davanje lažne izjave u dva slučaja.

Sudom će predsjedati sudac Armin Baumberger, a termin suđenja još nije utvrđen.

Glavni državni odvjetnik u Kemptenu Peter Koch objasnio je da njemački Kazneni zakon za djelo ili pokušaj prijevare predviđa kaznu do pet godina ili novčanu kaznu, ali je u posebno teškim slučajevima predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do deset godina.

"U takva kaznena djela ulaze ona koja okrivljeni počini kao pripadnik bande, odnosno kriminalne skupine, zatim ona kojima je izazvan gubitak velikog iznosa imovine, prijevare kojima su druge osobe dovedene u teški gospodarski položaj, zlouporabe službenih ovlasti i slučajevi kad je prijevara usmjerena na izvlačenje protupravne koristi iz osiguranja", stoji u popisu odgovarajučih zakonskih odredbi.

U posebno teškom slučaju krivotvorenja službenih isprava ili pokušaj krivotvorenja predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do deset godina. Davanje lažne izjave i poticaj na to djelo kažnjava se zatvorskom kaznom od tri mjeseca do deset godina.

Jelavića njemačko tužiteljstvo sumnjiči da je uz pomoć krivotvorenih ugovora i bankovnih dopisa od bavarske pokušao dobiti 530 tisuća eura naknade štete za vrijeme koje je u Njemačkoj proveo u pritvoru 2004.

Jelavić je tada bio optužen za pljačku draguljarnice u Kemptenu, no nakon tromjesečnog pritvora oslobođen je sumnje, a postupak protiv njega je obustavljen.

Nikica Jelavić je uhićen na temelju zahtjeva njemačkog suda i na osnovi europskog uhidbenog naloga u srpnju u Sloveniji nakon ulaska na pograničnom prijelazu Bregana.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika