22.10.2008. / 18:18

Autor: Petra Horvat

Oštar pad dionica

Indeks Dow Jones izgubio 350 bodova

Analitičari to pripisuju padu prihoda niza američkih korporacija, što je povećalo strah ulagača od duge recesije

U prvih sat vremena trgovanja na Wall Streetu indeks Dow Jones izgubio je 350 bodova, čime je nastavljen oštar pad dionica na burzi u New Yorku. Analitičari to pripisuju padu prihoda niza američkih korporacija, što je povećalo strah ulagača od duge recesije.

Osim Dow Jonesa, zabilježen je pad i širih dioničkih indikatora, pa je indeks Standard & Poor's izgubio 36,59 bodova, dok je indeks tehnoloških kompanija Nasdaq pao za 37,44 boda.

Indeks malih kompanija Russell 2000 bilježi pad za 11,58 bodova.

Jučerašnji gubitak bodova Dow Jonesa objašnjavaju prognozom smanjenja prihoda u četvrtom tromjesečju korporacija DuPont, Sun Microsystems i Texas Instruments, što se može tumačiti kao signal teškog gospodarskog usporavanja.

Kreditno tržište koje je do prošloga tjedna bilo praktično zamrznuto, pokazuje znakove poboljšanja, a kamatne stope za posudbe među bankama nastavljaju padati već osmi dan. Temeljna kamatna stopa za međubankarske posudbe Libor, na tromjesečnoj razini za dolare, pala je na 3,54 posto.

Dolar oštro raste prema ostalim valutama, dok cijena zlatu pada.

U trgovanju na robnoj burzi u New Yorku cijena nafte, tipa 'Light, sweet crude', pala je za 4,38 dolara na 67,80 dolara za barel.

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika