22.10.2008. / 19:36

Autor: Petra Horvat

'Dalmatinka Nova'

13 radnica protiv odgode Sporazuma o zbrinjavanju viška radnika

'To je još jedna ucjena glavnog koordinatora Uprave za pregovora Frane Poljaka koji se boji da će radnici dobiti traženu tromjesečnu odgodu primjene Sporazuma od Zavoda za zapošljavanje', kazala je Iva Radonja, dok nijedna od 13 radnica nije htjela komentirati zahtjev koji je danas potpisan

Radnice "Dalmatinke Nove" koje imaju 30 godina staža, a radi se o njih 13, danas su potpisale zahtjev protiv odgode primjene Sporazuma o zbrinjavanju viška radnika, koji su u ime radnika od Zavoda za zapošljavanje zatražila dva sindikata te tvrtke.

"Radnice su došle samonicijativno", kazao je predsjednik Uprave tog poduzeća Gianfranco Ladini, a predsjednica većinskoga Nezavisnog sindikata Iva Radonja tvrdi da je to osmišljen scenarij po poznatoj - zavadi pa vladaj.
Sindikat tekstila, kože i obuće i Nezavisni sindikat prije desetak dana uputili su županijskom Uredu HZZO-a u Splitu zahtjev za odgodom spomenuta sporazuma.

Po sadašnjem Zakonu o radu, tj. prije njegovih izmjena, radnice s 30 godina staža imaju pravo na 1200 kuna naknade s burze do navršenih 65 godina života, a nakon izmjena za takvu naknadu trebale bi imati 32 godine staža.
"To je još jedna ucjena glavnog koordinatora Uprave za pregovora Frane Poljaka koji se boji da će radnici dobiti traženu tromjesečnu odgodu primjene Sporazuma od Zavoda za zapošljavanje", kazala je Iva Radonja, dok nijedna od 13 radnica nije htjela komentirati zahtjev koji je danas potpisan.

"Da je Poljak htio pomoći ženama, mogao im je jutros otkazati ugovor o radu i reći im da više nisu radnice 'Dalmatinke Nove' i da mogu potražiti svoja prava na Zavodu, a ne ovako minirati odgodu Sporazuma za ostalih 100 radnika", istaknula je Iva Radonja i dodala kako je to sramotno.

"Budući da su radnice pristale na njegovu ucjenu, bit će prevarene ako se primjena Sporazuma i ne odgodi", zaključila je Iva Radonja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika