23.10.2008. / 10:40

Autor: Petra Horvat

Teret poreznih obveznika

Hrvatska Hypo banci i Astaldiju duguje 80 milijuna eura odštete

Na pitanje novinara kako komentira to da će porezni obveznici morati platiti 80 milijuna eura za spomenute prijevare koje nisu počinili, premijer Sanader je odgovorio: 'Šteta!'

Danas će se održati brifing u Ministarstvu financija o nagodbi između Republike Hrvatske i tvrtki Hypo banke i Astaldija, a nakon brifinga bi ministar financija Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Boris Koketi trebali bi kazati koliku će odštetu Hrvatska morati platiti zbog prijevare u slučaju prodaje Slavonske banke i autoceste Zagreb-Goričan.

Hrvatsku Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) je 2003. godine Hypo Group Alpe Adria tužila londonskom Arbitražnom sudu zbog lažnog prikazivanja stanja Slavonske banke. Iako je DAB vlasti uvjeravao da će doći do drugačijeg ishoda, londonski je sud presudio u korist Hypo Group Alpe Adrie, zbog čega Hrvatska duguje austrijskoj banci 40 milijuna eura odštete.

U slučaju nevaljalih ugovora za izgradnju autoceste Zagreb-Goričan iz 1999. godine, sud je presudio u korist talijanskog Astaldija, a odšteta koju Hrvatska mora platiti tužitelju iznosi oko 64 milijuna eura.

Ministar Šuker je ranije najavio da su spomenute kompanije spremne postići nagodbu s Hrvatskom, te možda oprostiti dio kamata, čime bi se dug smanjio za 30 milijuna eura.

Na pitanje novinara kako komentira to da će porezni obveznici morati platiti 80 milijuna eura za spomenute prijevare koje nisu počinili, premijer Sanader je odgovorio: "Šteta!".

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika