23.10.2008. / 12:59

Autor: Petra Horvat

Crna komedija u pravosuđu

Hrvati tuže Mesića za opsadu Vukovara i Ovčaru

'Mesić je odgovoran za ubojstva 264 Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva, bolesnika i ranjenika iz vukovarske bolnice, počinjena na poljoprivrednom dobru Ovčara', stoji u prijavi

Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije danas je zaprimilo tužbu protiv predsjednika RH Stjepana Mesića koju je podnijela Udruga građana za promoviranje demokratskih vrijednosti sa sjedištem u Vukovaru, zbog "zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na vukovarskoj Ovčari".

Prijava je dostavljena i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, te haškom sudu, a navedeno je da je predsjednik Mesić u vrijeme zločina na Ovčari bio predsjednik predsjedništva SFRJ, a da je JNA bila izravno podređena tom predsjedništvu.

Udruga u prijavi svoju tužbu argumentira riječima "S obzirom na to da je bio nadređen pripadnicima JNA, Mesić snosi individualnu kaznenu odgovornost za djela i propuste njegovih podređenih temeljem članaka 3. i 7. Statuta Međunarodnog suda u Haagu".

U prijavi je navedeno i da je Mesić znao da su časnici JNA Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin bili obavješteni da su pripadnici jedinica pod njihovim zapovjedništvom počinili ratne zločine nad vukovarskim zarobljenicima, a da nije poduzeo mjere da kazni počinitelje.

"Mesić je odgovoran za ubojstva 264 Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva, bolesnika i ranjenika iz vukovarske bolnice, počinjena na poljoprivrednom dobru Ovčara", stoji u prijavi.

"Nečinjenjem, Mesić je počinio kaznena djela istrebljenja i ubojstva (zločin protiv čovječnost i kršenje zakona i običaja ratovanja), kažnjiva prema Statutu Haškog tribunala i prema Ženevskoj konvenciji", navedeno je.

"Zaprimljena je prijava protiv Mesića, no za ovaj je proces nadležno Državno odvjetništvo RH", kazao je glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić.
 

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika