23.10.2008. / 13:44

Autor: Robert Bajruši

Tjedna propovjed

Milanović je loš strateg

Treba imati puno dobre volje da se zaključi kako je Ivo Sanader idealan premijer. Hrvatska se razvija sporo i neplanski, kriminal je u porastu, korupcija je ukorijenjena u svim društvenim porama, a pregovori s EU teško mogu biti sporiji. Sve u svemu, ova država može biti puno bolje i efikasnije vođena nego posljednjih godina.

Ali čak i takav Sanader još je jednom ispao kudikamo uvjerljiviji od svog glavnog političkog oponenta, predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Pokazala je to i parlamentarna rasprava o povjerenju Vladi, koja se pretvorila u svojevrsni déjà vu, bezbroj puta ponovljeno prepucavanje oporbe i vlasti, koje više nikoga ne zanima. Bila je to zamorna razmjena uvreda, u kojoj HDZ nije nikoga uvjerio u vlastitu idiličnu sliku današnje Hrvatske, ali još je manje onih koji će, poslije svega, povjerovati kako bi situacija bila zamjetno bolja da je na vlasti SDP. Glavni krivac za sadašnju situaciju u kojoj se nalazi opozicija je Zoran Milanović.
 

Milanović je u trenutku kad se pojavio na političkoj sceni uživao veliku podršku medija i velikog broja građana, i to ne samo onih koji glasaju za ljevicu. Hrvatskoj je trebalo novo lice, i izgledalo je da ga utjelovljuje novi predsjednik socijaldemokrata. No već u predizbornoj kampanji napravio je nekoliko većih grešaka, koje su rezultirale značajnom biračkom apstinencijom, i novom Sanaderovom pobjedom. Iako ankete pokazuju da SDP i dalje uživa relativno stabilnu potporu od 30-ak posto, kad je riječ o stvarnom utjecaju na društvene procese, jedina relevantna oporbena stranka definitivno je marginalizirana. Problem je u tome što unaprijed propale inicijative za izvanrednim izborima zapravo slabe SDP, a ne HDZ.

Prvo, Milanović je pogriješio kad nedavno nije podržao smjene u Vladi i dolazak Ivana Šimonovića i Tomislava Karamarka. Radi se o uglednim stručnjacima, i protivljenje njihovu ulasku u izvršnu vlast samo su rijetki doživjeli kao principijelnost. Za veći dio javnosti to je bilo zagovaranje principa "što gore, to bolje".Drugo, Milanović je zanemario pravilo da se samo u izvanrednim okolnostima ulazi u unaprijed izgubljene bitke. U SDP-ovu slučaju to bi značilo rast rejtinga i kredibiliteta, kao i diskreditaciju HDZ-a, a sve kao zalog za iduće izbore. Dogodilo se upravo suprotno: njurgava opozicija koja bi htjela još jednu priliku, i samouvjerena vladajuća koalicija, kojoj ovakav rasplet ne pada na pamet.

Treće, SDP nije vjerodostojan, čak i kada s pravom upozorava na lošu sigurnosnu situaciju. U vrijeme vlade Ivice Račana nisu razriješene likvidacije Milana Levara i Vjeke Sliška, a tada je ravnatelj policije bio Ranko Ostojić, danas član najužeg vrha Socijaldemokratske partije. U tadašnjoj vladi sjedili su aktualni saborski zastupnici Slavko Linić, Željka Antunović, Ljubo Jurčić, Šime Lučin, Ivica Pančić, Ingrid Antičević-Marinović, Antun Vujić, i pitanje je zašto bi sada znali rješavati probleme, kad to nisu mogli prije nekoliko godina.Četvrto, Zoran Milanović vjeruje kako je SDP u stanju samostalno poraziti HDZ. To je pogrešno i posljedice ove krive procjene vidjet će se već na lokalnim izborima u svibnju 2008. Bez snažnih partnera, a na prvom mjestu HNS-a, socijaldemokrati će biti sretni, budu li zadržali sadašnju količinu lokalnog utjecaja koja je svedena na Zagreb, Rijeku i nekoliko manjih županija i gradova. Zoran Milanović je neupitni vođa SDP-a, ali ne promijeni li strategiju, mogao bi biti odgovoran za daljnju marginalizaciju opozicije.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika