29.10.2008. / 16:24

Autor: Nina Tomljanović

Den Haag

Nastavljeno suđenje hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču

Suđenje je započelo iskazom nove svjedokinje tužiteljstva Milice Đurić, koja je već ranije svjedočila video-vezom iz Beograda, no ono je prekinuto jer se požalila da više ne može odgovarati na pitanja zastupnika obrane

Nakon desetodnevne stanke, danas je nastavljeno haško sušenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Suđenje je započelo iskazom nove svjedokinje tužiteljstva Milice Đurić, koja je već ranije svjedočila video-vezom iz Beograda, no ono je prekinuto jer se požalila da više ne može odgovarati na pitanja zastupnika obrane.

Milica Đurić je svjedočila o tome kako je Hrvatska vojska 6. kolovoza 1995. godine u njezinu selu u okolici Knina zapalila veći broj kuća, među kojima i njezinu, te je u zapaljenu kuću gurnula njezina supruga koji je u njoj i izgorio.

Taj iskaz je bio isprekidan jer je svjedokinja,  pozivajući se na poodmaklu dob (rođena je 1932.) i nepismenost, često govorila da ne razumije pitanje. Stoga su zastupnici optužbe i obrane morali pitanja nekoliko puta preoblikovati.

Rekla je kako nije osobno vidjela kako joj pripadnici HV-a pale kuću i guraju muža u nju, već da joj je to rekla svekrva, koja je bila s mužem u kuhinji, dok se ona za to vrijeme sa kćeri i još pet suseljana od jutra skrivala u podrumu.

Nakon što joj je predsjedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie rekao da su do sudskog vijeća dospjele informacije da postoje ljudi koji vjeruju kako je njezin muž još živ, ona je to demantirala kazavši da je bio zapaljen.

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić vodio je protuispitivanje te je svjedokinju podsjetio da je istražiteljima ICTY-ja 1998., 2004. i 2007. godine davala različite iskaze.

Tako ju je Mišetić pitao kako to da je tek u izjavi 2007. rekla da je 4. i 5. kolovoza 1995. hodala 3,5 kilometara kako bi vidjela sina koji je čuvao ovce u planini, kad je 1998. rekla kako se zbog granatiranja ona i njezina obitelj nisu usudili izići iz kuće, na što je ona odgovorila da "ne zna" te da je svaki dan posjećivala sina.

Na pitanje da li je to kazala tek nakon što joj je sin  rekao da to učini, Milica Đurić je odgovorila da je ništa ne pitaju o svjedočenju sina, "koji je rekao sve točno", nego samo o onome "što ona zna"."Nemojte me ništa pitati o tome, sva sam se zbunila, pa više ne znam ni ono što sam znala", rekla je svjedokinja. Njezin sin je u lipnju  ove godine svjedočio u postupku protiv hrvatskih generala.

U nastavku rasprave, tužiteljstvo je izvelo novu svjedokinju Ljiljanu Botteri, koja je u doba Oluje bila pomoćnica zapovjednika za pravne poslove Zbornog područja Split, s kojom je zastupnica optužbe do kraja rasprave prolazila kroz niz dokumenata o stegovnim postupcima pokrenutim unutar HV u tom zbornom području u razdoblju nakon Oluje.

Suđenje se nastavlja sutra.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika