29.10.2008. / 18:23

Autor: Petra Horvat

Peticija protiv Ahtisaarijevog plana

19 tisuća Srba protiv misije EU-a na Kosovu

Najviši predstavnici EULEX-a u više navrata su najavili da će misija početi djelovati do kraja godine, i to na cijelom Kosovu

Radovan Ničić, predsjednik Skupštine srpskih općina i zajednica, danas je obznanio podatak da je peticiju protiv raspoređivanja misije Europske unije na Kosovu za samo tjedan dana potpisalo 19 000 osoba.

Peticija bi trebala biti dostavljena predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, Ruskom veleposlanstvu u Beogradu i Vijeću sigurnosti UN-a za desetak dana.

Peticiju je pokrenula Skupština srpskih općina i zajednica Kosova, a kao cilj peticije naveli su želju da se ukaže na "loš položaj srpskog naroda na Kosovu koji bi ponovno bio obespravljen dolaskom EULEX-a".

"Između UNMIK-a i EULEX-a mi biramo Rezoluciju 1244 VS-a UN-a po kojoj je UNMIK i došao ovdje", poručio je Radovan Ničić.

Kosovski Srbi su se i prije potpisivanja peticije u više navrata prosvjedovali protiv dolaska EULEX-a u srpskla mjesta i zahtjevali su da ondje djeluje civilna misija Ujedinjenih naroda UNMIK.

Unatoč protivljenju srpskog stanovništva, kosovske su vlastri odlučne da se EULEX mora rasporediti na cijelom Kosovu i djelovati na temelju plana koji je donio bivši izaslanik UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija.

EULEX će imati gotovo dvije tisuće sudaca, tužitelja i policajaca, te drugih pripadnika iz zemalja članica EU-a, a pridružit će im se i Amerikanci.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika