29.10.2008. / 19:03

Autor: Nacionalova redakcija

Ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića

Policija objavila snimku osumnjičenog i privela trojicu muškaraca

Na snimci se vidi muškarac za kojeg policija sumnja da je sudjelovao u atentatu na Ivu Pukanića i Niku Franjiću. Osim toga, policija je navodno privela i trojicu muškaraca koji su navodno povezani s atentatom

Policija je objavila video snimku nadzornih kamera na kojoj se vidi muškarac koji je je dovezao skuter s eksplozivnom napravom kojom su u četvrtak likvidirani Ivo Pukanić i Niko Franjić.Također, policija je potvrdila kako je privela trojicu muškaraca za koje postoji sumnja da su povezani s ubojstvom.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec odbio je otkriti njihov identitet, no prema neslužbenim informacijama koje su objavili pojedini mediji, radi se o braći Robertu i Luki Mataniću te Amiru Mafalaniju.

Robert Matanić otprije je poznat policiji jer je zajedno sa skupinom hrvatskih državljana u Bugarskoj bio optužen da je sudjelovao u likvidaciji tamošnjih pripadnika podzemlja. Matanić je zbog tih optužbi bio priveden, te je u bugarskom pritvoru proveo nešto više od osam mjeseci. Zbog nedostatka dokaza, iz pritvora je pušten u svibnju ove godine.

Na snimci koju je policija objavila vidi se kako je osumnjičeni, nakon što je skuter ostavio na parkirnom mjestu pored kojeg je Ivo Pukanić uvijek parkirao svoj automobil, kroz dvorište Nacionala izašao na Vlašku i uputio se u smjeru Trga bana Jelačića. Policija se nada kako će nakon objave snimke od građana dobiti neke korisne informacije.

"Molimo građane da nakon objave snimke imaju li korisnih informacija, s punim povjerenjem nazovu policiju. Otvorili smo posebni telefon 01/4563-287 ili na broj 92", kazao je Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije, nakon objavljivanja spomenute snimke.

Policijskom istragom je ustanovljeno da eksplozivna naprava kojom je atentat izvršen nije bila postavljena pod automobil marke Lexus čelnika Nacionala, već u skuteru pored Lexusa, te da je aktivirana u trenutku kada su se Pukanić i Franjić približili automobilu. Kamera je atentatora snimila u četvrtak u 12:44, no njegovu identifikaciju otežava motoristička kaciga koju nije skinuo s glave nakon što je dovezao i ostavio motor na mjesto zločina.

Policija navodno posjeduje i izjave nekoliko svjedoka koji su vidjeli atentatora.

"Građani se i dalje javljaju policiji vezano uz informacije o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, policija svaku informaciju obrađuje i provjerava", kazala je glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba i dodala da se sve informacije građana provjeravaju.

Policija je u subotu objavila dva fotorobota osobe za koju se vjeruje da je sudjelovala u likvidaciji Pukanića i Franjića, a fotoroboti su izrađeni na temelju opisa svjedoka.

Borovec: ''Računamo na angažman građana i vjerujemo u korist informacija koje nam oni mogu dati'Krunoslav Borovec je na izvanrednoj konferenciji koja je održana zbog objavljivanja snimke muškarca za kojeg se smatra da je atentator na čelnika Nacionala, ponovno zamolio građane da policiji dojave sve informacije o muškarcu sa snimke, za što je otvorena i posebna telefonska linija.

"Iako se radi o snimci muškarca koji nosi kacigu, zbog čega je njegova identifikacija otežana, nadamo se da ga netko od sugrađana može prepoznati. Molimo sve građane koji imaju informaciju o osumnjičeniku i njegovom kretanju nakon postavljanja eksplozivne naprave neka se s punim povjerenjem obrate policiji na broj 01 45 63 287 ili na broj 92", kazao je Borovec.

Borovec je otkrio da su u počinjenju kriminalnog djela sudjelovale dvije osobe: muškarac sa snimke koja je danas objavljena, te muškarac čiji je fotorobot objavljen u subotu.

Kazao je i da je snimka osumnjičenika koju je uhvatila nadzorna kamera objavljena tek sada jer je takva odluka stručnjaka koji rade na tom slučaju.

"Na temelju fotorobota koji je objavljen u subotu dobili smo puno informacija od velikog broja građana, zbog čega su provedena i neka uhićenja. Sve se informacije uzimaju u obzir i provjeravaju. Dio uhićenika je pušten na slobodu nakon policijske provjere, no o konkretnim imenima ne mogu govoriti jer nije u interesu istrage", kazao je Borovec i istaknuo da ne želi komentirati razne medijske špekulacije opočiniteljima koje su se pojavile.

Borovec je izjavio da su pregledane snimke svih nadzornih kamera u blizini mjesta zločina, kao i one iz sporednih uličica, te da su objavljene snimke na kojima se najbolje vidi muškarac za kojeg postoji sumnja da je atentator.

"Računamo na angažman građana i vjerujemo u korist informacija koje nam oni mogu dati", kazao je.

Šimonović: 'Hrvatskoj je u borbi protiv organiziranog kriminala potreban skalpel koji reže duboko i precizno'

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović ranije danas kazao je zastupnicima kako "Hrvatskoj u borbi protiv organiziranog kriminala nije potrebna sablja, ali ni aspirin. Potreban joj je skalpel, koji je reže duboko i precizno".

Kazao je i da je Ministarstvo pravosuđa s predsjednicima Vrhovnog i županijskih sudova već dogovorilo da se postupci za organizirani kriminal i korupciju rješavaju prioritetno. "U roku dva tjedna ne smije biti ni jedan slučaj iz nadležnosti USKOK-a za koji sudovi nisu zakazali raspravu, ako postoje procesne pretpostavke", kazao je Šimonović i obavijestio da će se na županijskim sudovima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, te na razini općinskih sudova, osnovati posebni uskočki uredi.

Ministar je najavio i tzv. antimafijaški paket kojim će se, tvrdi ministar, olakšati oduzimanje mafijaške imovine, a osuđenima će se moći oduzeti sva imovina, a ne samo ona za koju je dokazano da je stečena kaznenim djelima. "Mafiju treba udariti tamo gdje ju najviše boli - po novčaniku", kazao je.

Također, osnovati će se i baza DNK osuđenika, a zaštita svjedoka i pokajnika, te potencijalnih svjedoka biti će podignuta na novu razinu.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika