30.10.2008. / 08:50

Autor: Katarina Zorić

Ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića

Uhićeni čvrsto povezani sa srpskim podzemljem

Riječ je o skupini koja je već bila uhićivana zbog sumnje na niz mafijaških likvidacija i drugih kaznenih djela izvan granica Hrvatske. Robert Matanić je zajedno sa skupinom hrvatskih državljana u Bugarskoj bio optužen da je sudjelovao u likvidaciji tamošnjih pripadnika podzemlja

Tijekom jučerašnjeg dana policija je na području Zagreba i Vukovarsko-srijemske županije privela 10 osoba koje dovodi u vezu s ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića. Među uhićenima su Robert Matanić i njegov bratić Luka Matanić koji su pokušali napustiti Hrvatsku. Uhićeni su 60-ak kilometara od granice Hrvatske i Srbije kod Spačve, u pratnji državljanina Srbije koji ih je trebao prebaciti u Srbiju.

U Zagrebu u Draškovićevoj ulici uhićen je Amir Mafalani, a u Novom Zagrebu djevojka Roberta Matanića. Uz njih, policija za pokušaj atentata sumnjiči i uhićenog Svetozara Đuranovića. U potrazi za izvršiteljima ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, policiji je pomogao serijski broj skutera koji je doveo do Roberta Matanića.

Riječ je o skupini koja je već bila uhićivana zbog sumnje na niz mafijaških likvidacija i drugih kaznenih djela izvan granica Hrvatske. Robert Matanić je zajedno sa skupinom hrvatskih državljana u Bugarskoj bio optužen da je sudjelovao u likvidaciji tamošnjih pripadnika podzemlja. Zbog tih je optužbi bio priveden te je u bugarskom pritvoru proveo nešto više od osam mjeseci. Zbog nedostatka dokaza, iz pritvora je pušten u svibnju ove godine.

Roberta Matanića i Amira Mafalanija povezuje se sa srpskim mafijašem Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam. On je 2006. izručen Srbiji iz Nizozemske gdje je bio u zatvoru. Nacional je nedavno objavio da je Joca Amsterdam bio zainteresiran za otkup imovine Vladimira Zagorca. Bivši mladić ubijene Ivane Hodak, Ivor Vucelić, navodno je intenzivno kontaktirao s Jocićem.

Tridesetjednogodišnji Robert Matanić nakon rata često je odlazio u Srbiju gdje se povezao sa skupinama lokalnih kriminalaca. Ubrzo je ostvario kontakt i sa Sretenom Jocićem.

Snimka muškarca sa skuterom
Policija je sinoć objavila snimku muškarca koji je dovezao skuter s eksplozivom u dvorište Nacionala. Na njoj se vidi nepoznati muškarac s motorističkom kacigom za kojega se pretpostavlja da je podmetnuo bombu. Iako je muškarac imao kacigu na glavi, građani ga možda mogu prepoznati po odjeći i konstituciji.

Policija moli građane da sve korisne informacije jave na telefon 01 4563 287 ili na broj 92. Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec naglasio je sinoć u emisiji Otvoreno da to nije ista osoba čiji je fotorobot objavljen prije nekoliko dana, ali da je ta osoba sasvim sigurno sudjelovala u atenatatu.

Uhićena i dvojica srbijanskih državljana? U Beogradu je sinoć objavljena vijest da su među uhićenim osobama u vezi s ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića i dvojica srbijanskih državljana. Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec tu informaciju nije htio potvrditi ni demantirati napomenuvši kako je hrvatska policija u kontaktu s policijom Republike Srbije.

Vijest da su među uhićenima dvojica Srbijanaca objavila je agencija Tanjug, pozivajući se na direktora srbijanske policije Milorada Veljovića. Direktor Veljović je, kako se navodi, u izravnom kontaktu s ravnateljem hrvatske policije Vladimirom Faberom, od koga je i saznao da su uhićena dvojica državljana Srbije.

"Srpska policija je dala operativna saznanja, koja su u punoj mjeri doprinijela možebitnom rasvjetljavanju ovog kaznenog djela", rekao je Veljović dodavši kako zbog ometanja istrage ne može dati više informacija.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika