30.10.2008. / 18:43

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić

Potraga za dokazima o ubojstvu Ive Pukanića

Policiji odobreno još 24 sata za obradu uhićenih

Danas bi se pak šef hrvatske policije Vladimir Faber trebao sastati sa srpskim kolegom Miloradom Veljovićem, a iz policije su poručili kako se intenzivno surađuje i sa policijom BiH

Ravnatelj policije Krunoslav Borovec priopćio je danas kako je Istražni sud u poslijepodnevnim satima odobrio policiji dodatnih 24 sata za provođenje kriminalističke obrade nad desetoro uhićenih u istrazi ubojstava Ive Pukanića i Nike Franjića. 

Nakon što je policija jučer objavila snimku atentatora na Ivu Pukanića i Niku Franjića, policija je do sada zaprimila 20-tak telefonskih dojava građana. Također, najavljeno je kako će se policijska akcija uhićenja i pretresa, koja je trajala cijelu noć i u ranim jutarnjim satima, nastaviti i tijekom današnjeg dana.

Danas bi se pak šef hrvatske policije Vladimir Faber trebao sastati sa srpskim kolegom Miloradom Veljovićem, a iz policije su poručili kako se intenzivno surađuje i sa policijom BiH.

Zoran Pilipović, odvjetnik Luke Matanića, jednog od uhićenih koje se sumnjiči za sudjelovanje u brutalnoj likvidaciji, kazao je kako njegov klijent nije podvrgnut poligrafskom ispitivanju, te da on neće na to ni pristati. Inače, Pilipović je do sada bio odvjetnik Roberta Matanića, Lukinog rođaka i jednog od desetorice sinoć privedenih. No, odlučio je odustati od branjenja klijenta kojeg je zastupao već duže vrijeme. Kako je Pilipović danas za medije istaknuo, razlog njegovoj odluci da pred sudom ne zastupa Matanića, jest činjenica da je on odlučio u potpunosti surađivati sa USKOK-ovim istražiteljima. Na to se odlučio, jer postoje okolnosti zbog kojih ga se povezuje s ovim slučajem, kazao je Pilipović.

"Robert Matanić odlučio je već u fazi predistrage skinuti svaku sumnju sa sebe i razgovarati s USKOK-om, a to se kosi s mojim načinom obrane pa smo se dogovorili da će njegovu obranu preuzeti drugi odvjetnik", izjavio je Pilipović, ističući kako Matanić cjelokupnom slučaju neće pristupiti u ulozi pokajnika.

Pilipović je nakon razilaženja s dosadašnjim klijentom, preuzeo ulogu odvjetnika Luke Matanića, Robertovog rođaka, koji je također uhićen u koordiniranoj policijskoj . Matanić je, prema zasad neslužbenim informacijama, uhićen preko broja šasije motocikla, na kojem je bila eksplozivna naprava koja je usmrtila Ivu Pukanića i Niku Franjića.

Jocićev bliski suradnik pokušao Matanića prebaciti u Srbiju?Prema pisanju beogradskog Blica, Roberta Matanića je u Srbiju s lažnim dokumentima trebao prevesti 54-godišnji biznismen  Bara Boban Đurović koji je u Hrvatsku ušao s lažnim dokumentima pripremljenima za Matanića i još dvije uhićene osobe.

Uz Đurovića, uhićen je i Milenko Kuzmanović iz Beograda. On je od prije poznat policiji u Srbiji te je zajedno s Đurovićem u srijedu otputovao u Hrvatsku s lažnim dokumentima za Matanića, kako bi bijegom u Srbiju izbjegao istragu", navodi  Blic.

Navedene informacije je srbijanska policija i službe sigurnosti proslijedila policiji u Hrvatskoj.

Blic piše kako je u zadnjih nekoliko mjeseci Robert Matanić često dolazio u Srbiju te da je bio u kontaktu s poznatim srbijanskim kriminalcem Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam i Đurovićem zvanim "Kardinal".

Đurović je, prema izvorima Blica, čovjek od Jocićeva povjerenja i zadužen je da vodi njegove najdelikatnije poslove, one koji se tiču Jocićevih financija.

Navodno je srpska policija već od prije sumnjala da je Jocić angažirao Matanića za ubojstva mafijaša u Bugarskoj, no za to nikad nije bilo dovoljno dokaza.

Konstatirajući da ubojstvo Ive Pukanića pokazuje da nema države u regiji koja može sama rješavati problem organiziranog kriminala, direktor srbijanske policije Milorad Veljović je u intervjuu  za beogradsko Vreme kazao da će srbijanski MUP pomoći hrvatskoj policiji. "Mi nemamo podataka da je počinitelj ubojstva Ive Pukanića iz Srbije, ali imamo podataka o logistici, načinu rada itd. Sve čime raspolažemo, operativna saznanja i ostalo, bit će proslijeđeno kolegama u Hrvatsku. To je svima u interesu", rekao je Veljović.

Danas novi pretresi stanova i vozila osumnjičenih osoba

Podsjetimo, policija je sinoć uhitila 10 osoba koje se sumnjiči za povezanost sa slučajem ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, izvjestio je danas načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec. Dvije su osobe uhićene na području PU vukovarsko-srijemske, a ostale na području Zagreba.

Borovec nije htio govoriti o imenima uhićenih, a također nije želio reći je li netko od njih osumnjičen i kao naručitelj ubojstva Pukanića, a ne samo kao izvršitelj atentata. Nije odgovorio ni na pitanje povezuje li se uhićene i s nekim drugim nedavnim teškim zločinima u Zagrebu. "Primarno smo fokusirani na slučaj atentata na Ivu Pukanić, a hoće li se nešto dodatno otkriti u nastavku istrage vidjet ćemo", rekao je Borovec.

Napomenuo je kako su osmorica privedenih hrvatski državljani, a dvojica državljani Srbije. Istaknuo je kako je riječ o izrazito opasnim pripadnicima kriminalnog miljea. Upravo zbog toga osumnjičene su uhitili pripadnici specijalne policije MUP-a jer se očekivao otpor privedenih prilikom uhićenja.

Kako je rekao Borovec, zbog pružanja otpora sila je primjenjena nad tri osobe. Dvije osobe pritom su zadobile lakše ozlijede te im je kasnije pružena liječnička pomoć. Također je naveo da su u akciji lakše ozlijeđena i dvojica policijskih službenika. To objašnjava sinoćnji dolazak vozila Hitne pomoći koje je stiglo pred policijsku postaju u Heinzelovoj ulici.

Borovec je najavio da će danas biti pretraženo desetak kuća, stanova i vikendica te sedam vozila. "Naloge za pretres već smo dobili, a može se reći da su u ovom trenutku pretrage već u tijeku. Očekujemo da ćemo pronaći nove dokaze i činjenice koje će potkrijepiti osnovanu sumnju da je riječ o počiniteljima", rekao je Borovec.

Pozvao je građane da se i dalje javljaju ako imaju nekih informacija. "Otkad je snimka puštena imali smo 20 dojava. Kad nedvojbeno utvrdimo da je na snimci netko od uhićenih, obavijestit ćemo građane", istaknuo je Borovec.

Govoreći o intenzivnoj suradnji s policijom susjednih država, Borovec je najavio da će se danas sastati ravnatelj hrvatske policije Vladimir Faber i direktor srpske policije Milorad Veljović.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika