30.10.2008. / 14:59

Autor: Petra Horvat

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Deša Mlikotin Tomić razriješena članstva

Ranije, 9. listopada, kada je povjerenstvo usvojilo njezinu ostavku na mjesto predsjednice, obavijestila je predsjednika Sabora kako nema zapreke da ju se razriješi i članstva u Povjerenstvu

Deša Mlikotin Tomić, koju je USKOK sumnjičio u akciji 'Index' danas je , na svoj zahtjev, razriješena članstva u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, tri tjedna nakon što je podnijela ostavku na dužnost predsjednice Povjerenstva.
Razriješenje Deše Mlikotin Tomić u Saboru je glasovima potvrdilo 118 zastupnika, dok je samo jedan zastupnik bio suzdržan.

Deša Mlikotin Tomić u Povjerenstvo je izabrana iz reda uglednih javnih djelatnika, a njeno je razriješenje jutros predložio Odbor za izbor i imenovanja. Ranije, 9. listopada, kada je povjerenstvo usvojilo njezinu ostavku na mjesto predsjednice, obavijestila je predsjednika Sabora kako nema zapreke da ju se razriješi i članstva u Povjerenstvu.

"Protekla tri tjedna izložena sam brutalnim napadima i optužbama u javnosti i to prije svega kao predsjednica Povjerenstva, za djela za koja se ne osjećam kriva", navela je u pismu Luki Bebiću, te zaključila kako je u takvim okolnostima njezino sudjelovanje u radu Povjerenstva skoro nemoguće.

Sabor je imenovao Anu Lovrin, nedavno razriješenu ministricu pravosuđa, zastupnicu HDZ-a, članicom Odbora za zakonodavstvo. Anu Lovrin je predložio Odbor za izbor i imenovanja, a Sabor ju je jednoglasno potvrdio.

Također, Sabor je potvrdio i Sporazum s francuskom Vladom o pomoći i suradnji na području zaštite i spašavanja. Prihvatio je i niz izvješća: onaj o korištenju predpristupnih programa pomoći EU od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, o sudjelovanju pripadnika OSRH u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu od 1. srpnja prošle do 31. ožujka ove godine, o stanju i upravljanju s robnim ralihama za 2007., te o provedbi Nacionalove strategije i Akcijskog plana za suzbijanje opojnih droga za 2007.

Odlukom saborske većine, odbijeno je više oporbenih prijedloga, ali i onaj Kluba HSLS/HSU-a kojim se predlagalo osnivanje pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe.

Odbijen je prijedlog Zakona o područjima županija, gradova i općina SDP-ovke Dragice Zgrebec, prijedlog zakona o doplatku za sljepoću odbora za ljudska prava, SDP-ov prijedlog izmjena Ovršnog zakona, te prijedlozi nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara o dopuni ZKP-a, izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i dopunama zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Prema riječima predsjednika Sabora Luke Bebića, 7. saborska sjednica trebala bi početi 19. studenoga.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika