17.08.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

KENIJA - TV

SAPUNICA U PRODUKCIJI UJEDINJENIH NARODA


Kenija je prva afrička zemlja u kojoj je eksperimentalno prikazano šest premijernih epizoda ambiciozno proizvedene prve afričke televizijske sapunice, čiji autori s njom žele zabaviti publiku, ali je i podučiti o nekim važnim temama, u prvom redu o AIDS-u. Seriju su financirali Ujedinjeni narodi, na njoj su radili neki od najvećih evropskih stručnjaka za proizvodnju televizijskih programa, a glavni kreator serije bio je britanski režiser Matthew Robinson, koji se na britanskoj TV-mreži BBC proslavio već sa serijom “Eastenders”. Ujedinjeni narodi namjeravaju seriju besplatno ustupiti televizijama u 23 afričke zemlje, gdje se govori engleski jezik, te se računa da će je vidjeti najmanje 60 milijuna ljudi. Serija će biti prerađena i u radio-program, koji će čuti još najmanje 15 milijuna ljudi.

Prve reakcije u Keniji bile su različite. Publika je seriju primila relativno dobro, jer je ona snimljena vrlo profesionalno, tehnički je višeg standarda od onoga što se u Keniji na televiziji inače gleda, a i radnja je vrlo zanimljiva. No, tamošnji televizijski kritičari tvrde da će mnogi gledatelji biti nezadovoljni što mnogi detalji u seriji nisu pogođeni, pa se vidi da to nisu radili afrički, nego evropski autori, koji ne znaju lokalne običaje, pa su ih krivo u seriji prikazali.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika