31.10.2008. / 12:54

Autor: Petra Horvat

ICTY

Hartmann se treba izjasniti o krivnji sredinom listopada

Ukoliko se bivšoj glasnogovornici dokaže krivnja, može očekivati kaznu do sedam godina zatvora i/ili novčanu kaznu do 100 000 eura

Bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann, optužena za nepoštivanje Suda zbog objave tajnih podataka, 14. listopada bi se trebala izjasniti o krivnji, nakon što je to odbila učiniti na izjašnjavanju održanom ovog ponedjeljka.

Glasnogovornicu optužnica tereti u dvije točke zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća u predmetu "Milošević". Prema optužnici, Florence Hartmann je tajne podatke objavila u svojoj knjizi "Mir i kazna", te u članku koji je u siječnju bosanski institut objavio pod nazivom "Prikriveni ključni dokazi o genocidu".

Istraga haškog suda protiv bivše glasnogovornice pokrenuta je 1. veljače 2008. kako bi se utvrdilo je li Hartmann otkrila tajne podatke, a istragom je ustanovljeno da postoji osnova za njen kazneni progon. Također, uspostavljeno je specijalno sudsko vijeće haškog suda pred kojim se Hartmann još 15. rujna trebala izjasniti o krivnji, no na njen je zahtjev prvo pojavljivanje pred sudom odgođeno za 13. listopada.

Kao razlog odgode prvog ročišta, Hartmann je navela svoje profesionalne  obveze prema OESS-u. Na zahtjev suda, rasprava je pomaknuta za dodatna dva tjedna, odnosno za 27. listopada.

William Bourdon, odvjetnik optužene Florence Hartmann, objasnio je da se njegova stranka odbija izjasniti o krivnji zbog toga što ne zna hoće li je Bourdon i ubuduće moći zastupati zbog njenih financijskih mogućnosti.

Trenutno Haški sud financira obranu Florence Hartmann do dovršetka procjene njenog imovinskog stanja o kojoj ovisi hoće li si sama snošiti troškove obrane.

Prema pravilima Haškog suda, ukoliko se bivšoj glasnogovornici dokaže krivnja, može očekivati kaznu do sedam godina zatvora i/ili novčanu kaznu do 100 000 eura.

Prema procjeni suda, suđenje bivšoj glasnogovornici neće početi prije siječnja 2009., osim u slučaju da se ona izjasni krivom.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika