31.10.2008. / 13:23

Autor: Petra Horvat

Slučaj Šporerove vikendice

Zagorca očekuje još jedno suđenje?

'Zagorec nije dao pristanak za suđenje u tom slučaju jer smatra da je riječ o politički motiviranom procesu', kazao je Hodak

Umirovljeni general Vladimir Zagorec danas se na Županijskom sudu oštro usprotivio zahtjevu da mu se, osim zbog afere s draguljima zbog koje je izručen iz Austrije, sudi i za sedam godina star slučaj nezakonite obnove vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera, za što je Hrvatska zatražila dozvolu austrijskog ministarstva pravosuđa.

Zagorec je na sud u Zrinjevcu stigao kombijem koji je oko 9 sati ušao na stražnji ulaz iz Petrinjske ulice. Na sud su došli i njegovi branitelji Zvonimir Hodak i Krešimir Krsnik.

"Zagorec nije dao pristanak za suđenje u tom slučaju jer smatra da je riječ o politički motiviranom procesu", kazao je Zvonimir Hodak nakon kratkog zadržavanja kod sutkinje Rajke Tomerlin Almer. Hodak je kazao i da je Austrija Zagorca izručila Hrvatskoj samo zbog slučaja dragulja iz MORH-a, iako je Hrvatska tražila izručenje i za slučaj vikendice, te predmet u kojem ga se tereti da je nagovarao Suzannu di Mauro Bunjevac da ometa istragu protiv njega i pomaže mu u bijegu.

"Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa uputilo je austrijskom pravosuđu novi zahtjev za tzv. dodatnim izručenjem, odnosno dozvolom da se Zagorcu sudi i za Šporerovu vikendicu", kazao je Hodak.

Zagorec se, kako je navedeno, negativno očitovao na taj zahtjev, a očitovanje će biti dostavljeno austrijskom ministarstvu koje će zatim donijeti odluku.

Optužnica je podignuta 2002. godine, kada je počelo i suđenje, no glavna je rasprava stalno počinjala iz početka jer je predmet prošao kroz ruke četvero sudaca. Posljednji pokušaj novog početka suđenja bio je u siječnju prošle godine.

Uz Zagorca, u tom su slučaju optuženi i umirovljeni general Matko Kakarigi, Šporer, bivši Kakagarijev pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković i bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret.

Suđenje za slučaj pet milijuna američkih dolara vrijednih dragulja, za koje se Zagorca tereti da ih je otuđio iz sefa odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane zaduženog za nabavu oružja i opreme 2000. godine, čime je zloporabio položaj i ovlasti, ubrzo bi trebalo početi. Postupak  će voditi sudac Siniša Pleše.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika