31.10.2008. / 17:26

Autor: Nina Tomljanović, Hrvoje Šimičević

"Balkan Express"

Kaznena prijava protiv pet osoba zbog ubojstva Pukanića i Franjića

Milovanović, kojeg policija traži zbog sumnje da je umješan u atentat, bivši je specijalac Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka-Legije, a osječki Županijski sud za njim je raspisao tjeralicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Amir Mafalani sproveden je na Županijski sudAmir Mafalani sproveden je na Županijski sudNa izvanrednoj konferenciji za novinare, glasnogovornik ravnateljstva policije Krunoslav Borovec je izjavio da je u operativnoj akciji nazvanoj "Balkan Express" podignuta kaznena prijava protiv pet osoba od kojih su tri hrvatska državljana, jedan je državljanin Srbije dok jedan ima dvojno državljanstvo, Hrvatsko i BiH.

Trojica hrvatskih državljana u 17 sati su privedeni na Županijski sud u Zagrebu, dok se za posljednjom dvojicom još traga. Privedeni su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i njihova dvojica pomagača iz Srbije i Crne Gore Svetozar Đurović i Milenko Kuzmanovi.

Policija traga za još dvoje osumnjičenih za umiješanost u atentat, a radi se o Borisu Guduriću i Željku Milovanoviću.

Nakon ispitivanja privedene petorice, koje je trajalo do 19 sati, određen im je pritvor u trajanju od 30 dana, dok su istražni suci donijeli odluku o pokretanju istrage protiv njih. Osumnjičenici su pritom prebačeni u pritvor u Remetincu, gdje su pod posebnim osiguranjem.

Borovec je izvijestio da su prijavljene osobe vršile pripremu izvršenja kaznenog djela tako da su nabavile ukradeni automobil iz kojeg su promatrali stan Ive Pukanića u Ilici te zgradu NCL Media grupe. U pripremi su i iznajmili stan u Petrinjskoj 4 gdje policija trenutno vrši pretragu stana na trećem katu koji je u vlasništvu stranog državljanina. Pukanićev stan je nadzirala osoba s područja Republike Srbije koja je navodno bila član određenih vojnih skupina i s određenim vojnim sposobnostima. Potvrđeno je kako se Elvisa Hadžića, koji je uhićen u sklopu akcije Balkana Ekspres, za sada ne dovodi u direktnu vezu s ubojstvima Pukanića i Franjića.

Policija je tijekom akcije "Balkan Express" 29. i 30. listopada uhitila 11 osoba u dobi od 24 do 38 godina nad kojima je provedena krim-obrada. Također, pretraženo je 17 stanova, kuća i vikendica na zagrebačkome, ali i riječkom i sisačkom području.

23. listopada, na dan ubojstva, jedan od počinitelja  je dovezao skuter sa bombom u 12.40 sati na parkiralište pokraj Nacionalove zgrade, parkiravši ga pokraj automobila Ive Pukanića. Eksplozivnu napravu su aktivirali nakon što su u 18.27 sati vidjeli Pukanića i Franjića da se približavaju automobilu. Policija je krim obradom utvrdila da postoji osnovana sumnja kako su jedan državljanin Crne Gore i jedan iz Srbije pomagali atentatorima, preko financiranja pripreme njihovog bijega. Uhićeni su 29. listopada nedaleko od granice sa Srbijom.

Fotogalerija

  • Amir Mafalani sproveden je na Županijski sud

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika