02.11.2008. / 11:01

Autor: Hrvoje Šimičević

Ubojstvo Ive Pukanića

Atentatori poznati, policija traži naručitelja

Policija je doznala da je za Pukanićevo ubojstvo, atentatorima plaćeno oko 150 tisuća eura, a istraga bi trebala ustanoviti raspodjelu novca među osumnjičenicima. Petorici uhićenih, odnosno dvije osobe koje su u bijegu, policija na teret stavlja ubojstvo iz koristoljublja

U razdoblju od tjedan dana nakon atentata, policija je uspjela otkriti imena svih protagonista koji su sudjelovali u  ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića. MUP RS ima podatke koji ukazuju da je Željko Milovanović boravio u Republici Srpskoj do 31 listopada do 18 sati. Prema pisanju Jutarnjeg lista, ključni dokaz o Milovanovićevom sudjelovanju u atentatu, dao je on sam, i to nakon što je skinuo kacigu ispred nadzorne kacige koja mu je snimila glavu. Milovanović je, naime, hodao oko kilometar i pol s kacigom na glavi, da bi nakon toga, misleći da je siguran, pokazao lice kameri. Drugi čvrsti dokaz mogao bi biti DNK pronađen na mjestu zločina, a to bi prema osnovanim sumnjama mogao biti Milovanovićev.

Zagrebački istražitelji očekuju uzorke DNK dvoje građana Srbije, kao i DNK uzorak Elvisa Hadžića, koji se na dan atentata sastao sa Matanićima u Zagrebu. Hadžić je trenutačno smješten u strogo čuvani dio zatvora u mjestu Luke pokraj Bihaća. Jedna od pretpostavki koja se pojavila u medijima jest da je Hadžićev 'obol' u cjelokupnom atentatu u zagrebačkom centru, vjerojatno bila izrada eksplozivne naprave. Hadžić se na prvom izlasku pred tužitelja Husein Huzerović branio sam. Izjavio je kako na dan ubojstva Pukanića i Franjića nije bio u Zagrebu. „Te ljude nisam poznavao, kao ni u Hrvatskoj uhićene za njihovu smrt“, kazao je prema napisima Večernjeg lista Hadžić, priznavši navodno kako je služio u Legiji stranaca u jedinici Milorada Ulemeka Legije, 'ali samo sedam dana'.

Dokaz koji bi mogao opovrgnuti Hadžićeve tvrdnje o tomu da nije boravio u Zagrebu na dan atentata, je SMS s njegovog mobitela, kojim je 23. listopada plaćen parking.Bojan Gudurić, drugi bjegunac, navodno je unajmio stan u blizini Nacionalove zgrade, Palmotićevoj 3, na ime Kaiser Franc. Navodno su iz tog stana atentatori pratili svaki Pukanićev korak, a od tamo je vjerojatno i aktiviran ekploziv kojim su ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić.Policija je doznala da je za Pukanićevo ubojstvo, atentatorima plaćeno oko 150 tisuća eura, a istraga bi trebala ustanoviti raspodjelu novca među osumnjičenicima. Petorici uhićenih, odnosno dvije osobe koje su u bijegu, policija na teret stavlja ubojstvo iz koristoljublja.42-godišnji Milovanović je bivši specijalac Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka-Legije, a osječki Županijski sud za njim je raspisao tjeralicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Radi se o jednom od najopasnijih kriminalaca u regiji, koji iza sebe ima veliki broj teških kaznenih djela. Naime, za njim je raspisana i Interpolova tjeralica, a pobjegao je policajcima nakon što je uhićen zbog višemilijunske pljačke Delta banke u Beogradu 2003. godine. Drugi put je uspio pobjeći nakon što ga je policija uhitila zbog pljačke transporta novca namijenjenog pošti u Beočinu. Milovanović je tada ranjen u genitalije, ali je uspio prijeći u Bosnu, gdje se predstavljao kao Stjepan iz Osijeka. Liječnici su shvatili da se radi o posljedici ranjavanja vatrenim oružjem, pa su provjerili njegov identitet i policija BiH ga ponovno uhićuje.

Taj je put pobjegao iz zatvora u Kuli. Za njim također tragaju i sudovi iz Beograda, Novog Sada i Subotice, zbog niza kaznenih djela, poput ubojstava, otmica ili pak pljački. Gudurić, koji ima  hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, potječe iz sličnog kriminalnog miljea. Bio je član kriminalne skupine osumnjičenika kojima se stavlja na teret da su prije nekoliko godina pljačkali po Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu. Podsjetimo, privedeni su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i njihova dvojica pomagača iz Srbije i Crne Gore Svetozar Đurović i Milenko Kuzmanović.Policija traga za još dvoje osumnjičenih za umiješanost u atentat, a radi se o Borisu Guduriću i Željku Milovanoviću.

U potrazi za naručiteljima

Kriminalistička obrada se nastavlja prema naručiteljima, rečeno je na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare zagrebačke Policijske uprave. "Policija u ovom trenutku provodi mnoge mjere i radnje", rekla je glasnogovornica PUZ-a Aleksandra Ljuba, ne želeći govoriti o detaljima. Izvijestila je da i dalje traje suradnja hrvatske policije s policijom BiH i Srbije kako bi se pronašle osobe koje su u bijegu.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika