03.11.2008. / 08:50

Autor: Katarina Zorić

Danas nova ispitivanja

Bratići Matanić i Mafalani ponovno pred istražnim sucem

Osumnjičeni su za teško ubojstvo, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje u tzv. zločinačku organizaciju. Istražni sudac odredio im je jednomjesečni pritvor, a danas će ponovno biti ispitani

Trojica od petorice okrivljenih za teško ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, danas bi trebala biti ponovno biti ispitana, nakon što je USKOK protiv njih podnio istražni zahtjev. Osumnjičeni su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani te Željko Milovanović i Bojan Gudurić koji su još u bijegu.

Osumnjičeni su za teško ubojstvo, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje u tzv. zločinačku organizaciju. Istražni sudac odredio im je jednomjesečni pritvor, a danas će ponovno biti ispitani. Iskaz je dosad dao jedino Robert Matanić. Naime, kako tvrdi njegov odvjetnik Zvonimir Zebec, Matanić se ne brani šutnjom jer nema što skrivati te da nije i neće biti pokajnik.

Nakon što su u samo tjedan dana, u sklopu akcije Balkan ekspres, otkriveni izvršitelji i pomoćnici, policija nastavlja istragu kako bi pronašla naručitelje ubojstva. Prema pisanju Jutarnjeg lista, na mjestu zločina pronađeni su DNK tragovi osobe za koju se pretpostavlja da je aktivirala bombu. Čekaju se uzorci odbjeglih Milovanovića i Gudurića, ali i Elvisa Hadžića kako bi se mogla napraviti usporedba DNK uzoraka.

U suradnji s policijama RS, FBiH, Hrvatske i Srbije, tužiteljstvima i sigurnosnim agencijama, nastavlja se intenzivna potraga za Milovanovićem te naručiteljima atentata. Idućih dana dokazni materijal bit će dostavljen hrvatskom USKOK-u na vještačenje. Kako javlja njemačka medijska kuća Deutsche Welle, odbjegli Milovanović već je u Srbiji, a tamošnje vlasti intenzivno rade na njegovu lociranju i uhićenju.

Mediji nisu krivi

Objavljivanjem identiteta Željka Milovanovića hrvatski mediji nisu pomogli osumnjičenom da izbjegne uhićenje, ocijenio je danas načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec. "Mislim da je optužba Deutsche Wellea da su hrvatski mediji krivi za bijeg jednog od aktera, možda i glavnog aktera ovog ubojstva, preteška",rekao je Borovec jutros za Hrvatski radio. Dodao je da je hrvatska policija podatke o osobama koje tereti i za kojima traga u ovom slučaju, dala policiji Bosne i Hercegovine puno prije nego što su hrvatski mediji objavili podatke o uhićenjima i imenima.

Komentirajući tvrdnju objavljenu jučer na internetskoj stranici njemačke medijske kuće Deutsche Wellea da je Željko Milovanović izbjegao uhićenje zahvaljujući hrvatskim medijima koji su objavili njegov identitet, Borovec je rekao da se hrvatski mediji ne mogu optužiti jer je razmjena informacija išla puno ranije.

Odgovarajući na pitanja o raznim pretpostavkama koje o slučaju Pukanić iznose mediji, Borovec je rekao da bi "bilo stručno samoubojstvo" reći u kom smjeru ide dalja obrada, jer medije, kako je rekao, prate ne samo dobronamjerni građani nego i počinitelji i naručitelji.

Na pitanja kako ide kriminalistička obrada slučaja ubojstva Ivane Hodak i ubojstva na Savici, Borovec je rekao kako misli da obrada slučaja na Savici ide u "jako dobrom smjeru" i kako će policija o tome vrlo brzo nešto moći reći. Na slučaju ubojstva Ivane Hodak također se intenzivno radi, ali Borovec nije mogao reći koliko je policija blizu rješenja toga slučaja.

Intenzivna potraga za MilovanovićemPotraga za Željkom Milovanovićem intenzivno se nastavlja. Policija Republike Srpske stavila je pod nadzor širu okolicu Doboja te graničnu crtu između S. Mitrovice u Srbiji, Bijeljine i Zvornika u BiH. Prema pisanju Večernjeg lista, odbjegli Željko Milovanović i Bojan Gudurić navodno se još nalaze na području srpskog entiteta. Novinarsku sumnju da je bjegunac izbjegao subotnje uhićenje zbog eventualne dojave iz redova policije, sugovornici lista odlučno demantiraju. Za neuspjelu akciju dijelom optužuju i novinarsku ishitrenost.

Policija RS-a provjerila je kuću u Doboju kao i nekoliko sumnjivih lokacija u Banjoj Luci i Bijeljini. Svi predmeti i dokazni materijali zatečeni tijekom tjedna bit će dostavljeni hrvatskom Uskoku na vještačenje. U povećanom su stupnju pripravnosti i pripadnici Granične policije BiH. Na temelju nedavno potpisanog protokola, duž granice s Hrvatskom i BiH patroliraju mješovite ekipe.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika