03.11.2008. / 16:22

Autor: Katarina Zorić, Petra Horvat

Tragedija u Vinkovcima

Kolegu iz škole pretukli i ubili iz dosade

Tučnjava se dogodila u parku pored škole. Među učenicima Josipove škole priča se kako je on bio žrtva napada skupine učenika, među kojima su bili i oni koji su od ranije poznati po tučnjavama. U školi navode kako dosad nisu imali problema s nasiljem

Petorica dječaka u dobi od od 15 do 17 godina nasmrt su pretukla 16-godišnjeg Josipa Klasnića u vinkovačkom parku Lenije zato jer im je, kako tvrde, bilo dosadno. Osumnjičeni dječaci privedeni su istražnom sucu zbog nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, a određen im je pritvor od 48 sati. Vinkovačka policija privela je još šestero dječaka zbog sudjelovanja u tčnjavi, ali su oni pušteni kući.

Tučnjava se dogodila u parku pored škole. Među učenicima Josipove škole priča se kako je on bio žrtva napada skupine učenika, među kojima su bili i oni koji su od ranije poznati po tučnjavama. U školi navode kako dosad nisu imali problema s nasiljem. Ipak, djelovalo se preventivno pa je u školu uveden sigurnosni sustav koji se sastoji od protuprovalnog alarma, dežurstava te videosustava prostora u školi i ispred nje.

Ravnatelj Poljoprivredno-šumarske škole Marinko Džakula najavio je najstrože pedagoške mjere za počinitelje koji će najvjerojatnije biti isključeni iz škole. Također je rekao da će se danas u školi formirati tim za krizne situacije.

Obdukcija tijela 16-godišnjeg Josipa Klasnića iz Andrijaševaca  pokazala je da je dječak preminuo zbog traumatskog krvarenja, uzrokovanog udarcem u glavu.

Brutalno je pretučen 23. listopada, ali je idućih dana nastavio dolaziti na nastavu. U četvrtak mu je iznenada pozlilo i završio je u vinkovačkoj bolnici odakle je hitno prebačen u osječki Klinički centar. Sutradan je preminuo.

Ravnatelj škole najavio dolazak timova za pružanje psihološke pomoćiMarinko Đakula, ravnatelj vinkovačke Poljoprivredno-šumarske škole, čiji je učenik bio i tragično preminuli Josip Klasnić, danas je potvrdio da bi u srijedu ili četvrtak u školu trebali doći timovi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koji će učenicima pružiti psihološku pomoć.

"Očekujemo kako bi stručnjaci za psihološku pomoć u školu trebali doći najkasnije do četvrtka. Iako naši nastavnici znaju kako se ponašati u takvim prilikama, ipak nitko od nas nije dovoljno stručan za takva krizna stanja", kazao je ravnatelj Đakula koji je kazao i kako je u školi danas održana izvanredna sjednica Nastavnićkog vijeća na kojoj je bilo govora i o pripremama za Josipov pokop koji će biti sutra u13,30 sati na mjesnom groblju u Andrijaševcima.

Đakula nije želio uspoređivati smrt Josipa Klasnića, sa onom Luke Ritza. "Luka Ritz preminuo je nakon napada jedne od banda na njega, a ovdje je riječ o tučnjavi među učenicima koja je rezultirala neželjenim ishodom", kazao je Đakula i dodao kako učenici koji su napali klasnića do tada nisu pokazivali poremećaje u ponašanju.

"Svi oni koji su izravno sudjelovali u napadu na Josipa Klasnića moraju snositi posljedice, te će biti isključeni s nastave s pravom polaganja razrednih ispita", najavio je.

Vukovarsko-srijemska policija u nedjelju je privela 11 maloljetnika osumnjičenih za sudjelovanje u tučnjavi, od posljedica koje je smrtno stradao Josip Klasnić.

Petorica maloljetnika izvedeno je pred istražnog suca Milana Kojića zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim posljedicama, a ostale se sumnjiči da su sudjelovali u tučnjavi.

Sudac Kojić je petorici maloljetnika odredio 48-satno zadržavanje u pritvoru, dok je šestoricu osumnjičenih pustio kućama.

Vezane vijesti

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

Učenice osnovne i srednje škole Ivona Farkaš i Klara Đurkin dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika