03.11.2008. / 12:51

Autor: Hrvoje Šimičević

Prijepori na Cvjetnom trgu

Horvatinčić ruši kino Zagreb, Popović najavio tužbe

Ovom naumu suprostavlja se Srpska pravoslavna crkva u Zagrebu, jer smatra kako se radi o njihovom objektu, te su najavili tužbe i obraćanje nadležnim inspekcijama i policiji, zatraživši smjenu Vere Siuc, načelnice za graditeljstvo u Središnjem uredu Grada Zagreba

Nakon što je tijekom proteklih tjedana srušena zgrada tiskare na Cvjetnom trgu, ovih je dana u planu i zgrada Kino Zagreba. Hoto grupa na čelu s Tomom Horvatinčićem danas nastavlja s rušenjem koji je započeo u četvrtak. Za sada nije poznato na koji će način sama zgrada biti srušena, a izvjesno je da neće biti riječ o eksplozivu. Ovom naumu suprostavlja se Srpska pravoslavna crkva u Zagrebu, jer smatra kako se radi o njihovom objektu, te su najavili tužbe i obraćanje nadležnim inspekcijama i policiji, zatraživši smjenu Vere Siuc, načelnice za graditeljstvo u Središnjem uredu Grada Zagreba.

Zgrada u kojem je nekada bio kino Zagreb, pripadala je SPC-u sve do Drugog svjetskog rata, a u jeku nacionalizacije komunistička vlast je zaplijenila objekat. U posljednjoj parnici, epilog je bio na strani HOTO grupe, jer je Vera Siuc 14. listopada odbila žalbe SPC-a čime je Tomislav Horvatinčić dobio pravomoćno rješenje za rušenje zgrade. Nime, Gradski ured za graditeljstvo izmijenio je ima na staroj dozvoli iz 2003. godine. Prijašnji vlasnici bili su Kinemtaografi Zagreb, da bi dozvola potom bila dodijeljena Hoto Grupi, koja je u međuvremenu ovu zgradu kupila. Paroh Milenko Popović pokrenuo je spor i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a rješenje još nije doneseno.

Zgrada kino Zagreba jedan je od spornih objekata u centru hrvatske metropole, zbog kojih su tijekom proteklih godinu i pol dana udružene nevladine udruge organizirale i održale velike prosvjedne skupove protiv projekta koji predviđa izgradnju lifestyle centra Hoto grupe. Na kraju je prikupljeno više od 50 tisuća potpisa protiv rušenja postojećih objekata na Cvjetnom trgu, no to nije razuvjerilo gradsku vlast da se na kraju priklone Horvatinčiću te mu odobre sve potrebite dozvole. 

Vezane vijesti

Požar na Horvatinčićevom kopleksu lokaliziran

Požar na Horvatinčićevom kopleksu lokaliziran

Jutarnji list javlja kako je na krovištu kompleksa Cvjetni prolaz izbio požar. Na mjesto događaja u međuvremenu su došli i policajci, koji ubrzano… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika