Objavljeno u Nacionalu br. 677, 2008-11-03

Autor: Sanija Hasanić

Galerija

Uništenje splitskog i otočkog krajolika

MATEO PERASOVIĆ, akademski slikar i multimedijalni umjetnik iz SplitaMATEO PERASOVIĆ, akademski slikar i multimedijalni umjetnik iz SplitaTransponiranje pejzaža“ projekt je kojim njegovi autori Mateo Perasović i Zoran Alajbeg žele ukazati na devastaciju splitskog krajolika. Riječ je o izložbi fotografija Zorana Alajbega u Salonu Galić u Splitu, a voditelj projekta je predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu Mateo Perasović.

O Alajbegovim fotografijama Perasović kaže: "To je umjetnost - svaki fotograf traži idealan kadar, svjetlo, svaki fotograf želi da mu fotografija izgleda lijepo. Ipak, moramo znati da je riječ o iskopinama koje narušavaju i sam tok rijeke Jadro koja napaja Split. Ove fotografije prikazuju stanje na terenu pred kojim mnogi zbog profita zatvaraju oči."

Perasović nadalje tvrdi da su iskopi na padinama Kozjaka, Mosora i Brača sve veći te da su u u koliziji sa zakonom. Pretjerane iskopine vode nekontroliranoj izgradnji, dogradnji i nadogradnji, a upravo o tome želi progovoriti: "Želimo ukazati na štetu koja se čini pejzažu, prirodi i budućnosti. Možda netko u Ministarstvu graditeljstva ili Zajednici za zaštitu okoliša u gospodarstvu HGK-a napokon otvori oči i svemu stane na kraj“, kaže Perasović. 

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika